Velika Britanija: Ministri vanjskih poslova G7 o ljudskim pravima, prijetnjama i demokratiji

Velika Britanija: Ministri vanjskih poslova G7 o ljudskim pravima, prijetnjama i demokratiji

8
0
SHARE
velika-britanija:-ministri-vanjskih-poslova-g7-o-ljudskim-pravima,-prijetnjama-i-demokratiji

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam (G7) sastali su se danas u Londonu radi diskusija o ljudskim pravima i prijetnjama demokratiji, kao i načinima suprotstavljanja izazovima koji dolaze iz Kine i Rusije, uz mjere zaštite zbog pandemije virusa korona.

Predstavnike Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i EU pozdravio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab, noseći zaštitnu masku.

Učesnici skupa međusobno su odvojeni providnim barijerama, a blizu njih su i sredstva za dezinfekciju ruku.

Ovo je prvi direktan sastanak uoči samita G7 koji je planiran za jun u Kornvolu, u Velikoj Britaniji.

Na samom početku radne sjednice sa fokusom na Kinu, njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas rekao je da je zapadnim demokratijama potrebna zajednička strategija za tu azijsku zemlju uz poseban naglasak na ljudska prava.

“Ekonomski interesi su svuda, ali pitanja ljudskih prava i sloboda moraju imati više prostora kada je riječ o Kini”, istakao je on.

Na dnevnom redu naći će se i Rusija, a tema razgovora biće mogući stav Zapada “prema takvim autoritarnim državama”.

Posebno će biti govora o aktuelnim “malignim aktivnostima” Rusije, uključujući nagomilavanje trupa na granici sa Ukrajinom, zatvaranje opozicionara Alekseja Navaljnog i situaciju u Bjelorusiji.

“Mi smo povezani vrijednostima kao što su demokratija, sloboda i ljudska prava i to želimo da zastupamo zajedno širom svijeta”, naveo je Mas.

Među temama je Mjanmar, a očekuje se da će šef britanske diplomatije apelovati na članice G7 da preduzmu oštre mjere protiv vojne hunte, uključujući proširenje sankcija pojedincima i entitetima povezanim sa vojskom, podršku embargu na oružje i jačanje humanitarne pomoći.

Ministri će, takođe, tokom dana razgovarati o Libiji i ratu u Siriji, te situaciji u Etiopiji, Somaliji, Sahelu i Balkanu.

Ministri će danas u razgovore tokom večere uključiti goste iz Indije, Australije, Južnoafričke Republike, Južne Koreje i Bruneja.

Završetak razgovora planiran je za sutra.

bhrt.ba