EU finansira projekt zaštite i promocija prava djece i žena u BiH

EU finansira projekt zaštite i promocija prava djece i žena u BiH

14
0
SHARE
eu-finansira-projekt-zastite-i-promocija-prava-djece-i-zena-u-bih

Zavod Krog iz Slovenije u partnerstvu s Udruženjem “Medica” iz Zenice i Centrom za edukaciju i istraživanje Nahla iz Sarajeva počinje s realizacijom projekta „Za našu bolju budućnost  – zaštita i promocija prava djece i žena u Bosni i Hercegovini“, finansiranog od strane Evropske unije.

Cilj projekta, koji se u deset kantona Federacije BiH realizira od marta 2021. do novembra 2023.godine, je podizanje svijesti i edukacija žena i djece o njihovim pravima, te njihovo osnaživanje za aktivno učešće u promociji principa nenasilja i zaštite prava u njihovim zajednicama. 

Projekt se sastoji od tri međusobno povezane i dopunjujuće komponente usmjerene na jačanje kapaciteta žena, djece i predstavnika multi-sektorskih mehanizama zaštite, a projektnim aktivnostima bit će obuhvaćeno ukupno 1.200 osoba iz svih deset kantona.

U okviru prve komponente projekta, projektni partneri će na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ekspertize i prakse, osnažiti kapacitete i educirati 20 žena i 30 djece da postanu vršnjački edukatori u oblasti zaštite prava žena i djece, a odabir učesnika edukacija, kao i realizacija aktivnosti, radit će se u uskoj saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima obrazovanja, osnovnim školama i nevladinim organizacijama.

Bit će održane i sesije, a bit će izrađen i Online modul edukacije o ženskim i dječjim pravima, koji će se koristiti u školama i nevladinim organizacijama tokom i nakon završetka projekta – preko 400 djece i 100 žena.

Ukupna vrijednost projekta je 215.423 eura, od čega je EU osigurala 187.095 eura bespovratnih sredstava, saopćeno je iz Udruženja ‘Medica’.

Preuzimanje sadržajaPreuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.
tntportal.ba