London: Sutra sastanak G7, prvi put uživo nakon dvije godine

London: Sutra sastanak G7, prvi put uživo nakon dvije godine

10
0
SHARE
london:-sutra-sastanak-g7,-prvi-put-uzivo-nakon-dvije-godine

Ministri spoljnih poslova i razvoja zemalja Grupe sedam /G7/ sastaće se sutra u Londonu, prvi put uživo u posljednje dvije godine.

Sastanku će prethoditi razgovor državnog sekretara SAD Entonija Blinkena sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dominikom Rabom večeras u Londonu.

Među temama sastanka Blinkena i Raba vjerovatno će biti pitanja povlačenja strane vojske iz Avganistana, sporazum o trgovini nakon Bregzita i potencijalna razmjena zatvorenika sa Iranom.

Pojavile su se spekulacije da SAD i Velika Britanija pregovaraju sa Iranom u vezi sa oslobađanjem zatvorenika, uključujući, britansko-iransku državljanku Nazanin Zagari Retklif. Međutim, Teheran je negirao navode o pregovorima sa Vašingtonom.

Osim zemalja članica G7 – Kanade, Francuske, NJemačke, Italije i EU – na sastanak su pozvani predstavnici Australije, Indije, Japana, Južne Koreje i Južnoafričke Republike, javio je AP.

Forin ofis je saopštio da će ministri G7 uložiti 15 milijardi dolara za razvoj u naredne dvije godine, kako bi pomogli ženama u zemljama u razvoju da dobiju posao, osnuju otporne firme i oporave se od pandemije virusa korona.

bhrt.ba