Francuska:Ukinute restrikcije međugradskih putovanja, nastava iz učionica

Francuska:Ukinute restrikcije međugradskih putovanja, nastava iz učionica

20
0
SHARE
francuska:ukinute-restrikcije-medjugradskih-putovanja,-nastava-iz-ucionica

Francuske srednje škole ponovo su otvorene, a zabrana domaćih putovanja ukinuta je u sklopu vladinog plana za postepeno ponovno otvaranje zemlje.

Francuzi sada smiju ići dalje od granice od deset kilometara od kuće koja se primjenjuje četiri sedmice u naporima da se uspori širenje virusa. Policijski čas od 19.00 do 6 sati ujutro je i dalje na mjestu, prenosi AP.

Prošle sedmice predsjednik Emmanuel Macron predstavio je ključne datume plana za izlazak iz djelomičnog lockdowna zemlje, jer se broj infekcija i hospitalizacija počeo smanjivati.

Restorani i kafići moći će služiti kupce na otvorenom za stolovima za najviše šest osoba počev od 19. maja, kada će noćni policijski sat biti pomjeren na 21 sat.

Ponovo se otvaraju i neesencijalne prodavnice, kao i kulturna mjesta i sportski objekti, u kojima će biti ograničeno 800 ljudi u zatvorenom i hiljadu na otvorenom prostoru.

Turistima iz inostranstva 9. juna će biti dozvoljen dolazak u Francusku pod uslovom da su vakcinisani ili imaju negativan test. U završnoj fazi plana se nalazi okončanje noćnog policijskog sata i ukidanje većine restrikcija od 30. juna.

Francuska je prijavila gotovo 105.000 smrtnih slučajeva od COVID-19.

bhrt.ba