Borelj: Sloboda informiranja i slobodan govor moraju biti promovirani i zaštićeni

Borelj: Sloboda informiranja i slobodan govor moraju biti promovirani i zaštićeni

8
0
SHARE
borelj:-sloboda-informiranja-i-slobodan-govor-moraju-biti-promovirani-i-zasticeni

U vrijeme kada je izvještavanje nezavisnih i slobodnih medija značajnije nego ikada, sloboda medija je i dalje ugrožena, ističe se u saopćenju visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepa Borelja (Josep Borrell) povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja.

– Novinari i dalje prolaze kroz teške uslove rada uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, arbitrarne zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao –  navodi se u saopćenju objavljenom na sajtu Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Kako se dodaje, prema podacima UNESCO-a, od 2020. godine širom svijeta ubijeno je 76 novinara, dok su mnogi uhapšeni, maltretirani ili su dobijali pretnje.

– Posebno je zabrinjavajuće nasilje na rodnoj osnovi usmjereno  prema novinarkama – ističe se u saopćenju Borelja.

Sloboda medija i bezbjednost novinara su ključni prioriteti novog Akcionog plana o ljudskim pravima i demokratiji kao i Akcionog plana evropske demokratije.

EU je preduzela važne akcije kako bi podržala novinare, nezavisne medije i borbu protiv dezinformisanja u kontekstu pandemije u mnogim regionima, ističe se.

– Sloboda informiranja i slobodan govor moraju svuda biti promovirani i zaštićeni. To je u svačijem interesu. EU će nastaviti da govori protiv svakog ograničenja slobode izražavanja i cenzure, bilo na internetu ili van njega, a kojima se krši međunarodno pravo – naveo je Borelj.

Zaključio je da su sloboda medija i štampe kamen temeljac demokratskih društava koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu da donesu izbore zasnovane na obavještenosti.

pressmedia.ba