PORUKA IZ NJEMAČKE: ‘NEMA MIJENJANJA GRANICA NA BALKANU’

PORUKA IZ NJEMAČKE: ‘NEMA MIJENJANJA GRANICA NA BALKANU’

20
0
SHARE
poruka-iz-njemacke:-‘nema-mijenjanja-granica-na-balkanu’

n je govorio na redovnoj konferenciji portparola njemačke vlade protiv promjene granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu.
Na pitanje “Deutsche Wellea” da li je nemačka vlada postavila crvene linije koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Srbije, Seibert je rekao:
Molim vas da shvatite da obično ne komentarišemo nezvanične dokumente, ali u smislu špekulacija koje trenutno kruže u medijima o promjeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, sa pozicije savezne vlade mogu vam reći da to smatramo vrlo opasnim. Takve promjene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti. Kao vlada, nastavljamo da promovišemo put evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, u vladavini zakona i multietničnosti – rekao je Seibert.
On je istaknuo da njemačka vlada podstiče zemlje Zapadnog Balkana “da slijede reformsku agendu i posebno se fokusiraju na pravdu i vladavinu zakona u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”.
Izvori iz njemačke vlade istaknuli su za DW da Njemačka smatra da bi do sada postignuti sporazumi u Bruxellesu trebalo da posluže kao osnova za dijalog između Kosova i Srbije, prenose Vijesti.ba

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –
Više o Uslovima korištenja…

haber.ba