Edita Malovčić, kćerka Kemala Malovčića: Od oca sam naslijedila talent za svestranost

Edita Malovčić, kćerka Kemala Malovčića: Od oca sam naslijedila talent za svestranost

18
0
SHARE
edita-malovcic,-kcerka-kemala-malovcica:-od-oca-sam-naslijedila-talent-za-svestranost

Edita Malovčić, kćerka bh. folk-pjevača Kemala Malovčića, tumači jednu od uloga u ostvarenju „Quo vadis, Aida?“. Glumi Vesnu, Jokinu suprugu, a kojeg igra Emir Hadžihafizbegović.

Prije nekoliko večeri održana je dodjela Oskara, prestižne nagrade Američke filmske akademije, a film bh. rediteljice Jasmile Žbanić bio je nominiran u kategoriji za najbolji međunarodni igrani film. Uprkos tome što nismo osvojili zlatni kipić, svi su ponosni na kompletnu ekipu filma.
Malovčić, koja već godinama živi i radi u Austriji, za „Dnevni avaz“ otkrila je kako je dobila ulogu te šta joj je najteže palo tokom rada na ovoj ulozi.
Ona je 1999. godine glumila u austrijskom filmu “Nordrand” rediteljice Barbare Albert, koja ju je, kako nam otkriva, i predložila za bh. ostvarenje.
– Bila sam veoma zadovoljna kada sam čula da je film nominiran za Oskara. Mislim da ovaj film zaslužuje svu pažnju koju ima ovih dana – kazala je Malovčić.
Priznaje da joj je bilo teško na setu.
– Najteže mi je bilo da se suočim s emocijama, koje su me pokrenule dok sam snimala scene u tom okruženju. Sukob i patnja onih dana bili su stalno prisutni i opipljivi – iskrena je Malovčić.
Na pitanje kako je uopće ušla u svijet glume, kćerka bh. pjevača kaže:
– To je bilo slučajno, putem muzike. Moj prijatelj muzičar me predložio za jedan kasting.
Ona trenutno učestvuje u veoma popularnom šouu „The Masked singer Austria“, a objasnila je o čemu je zapravo riječ.
– To je emisija u kojoj se umjetnici, zabavljači i ljudi iz javnosti uvlače u kostime i izvode pjesme. Važno je ne otkriti svoj identitet. Što duže, to bolje – kaže Malovčić.
Muzika joj nije strana, bilo da pjeva ili igra. Tako se takmičila i u „Plesu sa zvijezdama“.
– Fizički i mentalno, izazovno vrijeme. Zbog prvog zaključavanja u Austriji, ovaj je projekt trajao devet mjeseci. Za to vrijeme zaista sam naučila plesati. Za mene je to iskustvo koje će me oblikovati zauvijek – iskrena je Malovčić.
Kaže da, kada nije na sceni ispod reflektora, redovno trči i puno šeta sa psom.
– Ponosna sam majka sina koji me ispunjava neopisivom srećom time što mogu ga gledati kako raste – kaže Malovčić.
Ne krije da je svestranost u umjetnosti „povukla“ od oca Kemala.
– To je najveći poklon koji mi je dao – ističe Edita.
Iako ju je put odveo izvan Bosne i Hercegovine, kaže da voli ovu zemlju.
– Nažalost, rijetko sam u BiH – zaključuje Malovčić.
Edita Malovčić je 1999. godine glumila u austrijskom filmu “Nordrand”, koji je osvojio brojne nagrade, a rat u BiH je, također, bio tema. Poslije ovog ostvarenja njena karijera krenula je uzlaznom putanjom te dobiva niz novih uloga.
Edita je prvi samostalni album “Madita” objavila 2005. godine, koji je u iTunes Music Storeu dospio na treće mjesto elektronske liste albuma. U mjesecima poslije dosegnula je mnoge ljestvice i u drugim zemljama. Njen najveći uspjeh bio je dostizanje broja jedan na listi UK World Music iTunes. Godine 2007. pjesma “Ceylon” s ovog albuma predstavljena je u epizodi “Damages”.
(Avaz)

AUTOR TEKSTA

tntportal.ba