Vlada Kantona Sarajevo i EBRD nastavljaju ulaganje u javni prevoz

Vlada Kantona Sarajevo i EBRD nastavljaju ulaganje u javni prevoz

24
0
SHARE
vlada-kantona-sarajevo-i-ebrd-nastavljaju-ulaganje-u-javni-prevoz

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini Manuella Naessl potpisali su danas mandatno pismo, čime je osigurana podrška za nastavak ulaganja u javni prevoz Kantona Sarajevo, ali i priprema “Projekta javnog prevoza Sarajevo – dio 4“.

Kako se navodi u saopćenju Službe za protokol i press KS, ovaj projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, te nabavku dodatnih tramvaja kao dijela tekuće obnove voznog parka. Pored toga, projektom je predviđeno i restruktuiranje radne snage u KJKP Gras.

Projekt će u dvije tranše u potpunosti finansirati EBRD, a ukupna vrijednost iznosi 20 miliona eura.

“Kada je riječ o adaptivnom upravljanju saobraćajem, svrha projekta je savremeni sistem za upravljanje i nadzor saobraćaja. Korištenjem postojeće saobraćajne infrastrukture, a modernim sistemom upravljanja semaforima omogućit će se daljinska, automatska i poluautomatska kontrola saobraćaja kojom će konačno postojati alati za dinamičku manipulaciju saobraćajnim gužvama u realnom vremenu. Procjena je da će tok saobraćaja biti 30 posto brži na već postojećim saobraćajnicama”, rekao je Šteta.

Projektom je također planirana nabavka dodatnih pet tramvaja, uz postojeću nabavku 15 novih, po evropskim i međunarodnim standardima.

“Dio projekta je i restruktuiranje Grasa i zbrinjavanje viška uposlenih”, istakao je Šteta.

Premijer Forto rekao je da je ulaganje u javni prevoz i uvođenje novih sistema upravljanja saobraćajem od velike važnosti za građane Sarajeva.

“Sretan sam da nastavljamo započete aktivnosti vezane za projekte sa EBRD-om koji se tiču javnog prevoza. Ovaj projekt je još jedan od značajnih dugoročnih projekata Vlade KS koji će omogućiti kvalitetniji i bolji javni prevoz”, rekao je Forto.

Naessl je istakla zadovoljstvo činjenicom da se poduzimaju konkretni koraci za poboljšanje javnog prevoza i provedbu Zelenog akcionog plana za Kanton Sarajevo koji je izrađen u okviru EBRD-ove inicijative za zelene gradove, uz podršku Japana.

“Potpisali smo mandatno pismo za pripremu narednog projekta ulaganja u e-mobilnost. Kroz projekt bi se finansirao adaptivni sistem upravljanja saobraćajem koji će smanjiti prometne gužve na raskrsnicama duž dviju glavnih gradskih ulica istok-zapad, a također ćemo podržati i reorganizaciju javnog prevoza, te kupnju dodatnih novih, učinkovitih tramvaja. Ovaj projekt predstavlja korak u pravom smjeru u rješavanju problema zagađenja zraka i prometnih gužvi u Kantonu Sarajevo, uz istovremeno poboljšanje usluga javnog prevoza za građane. Ovim projektom će se unaprijediti efekti i prethodnih projekata finansiranih od strane EBRD-a, a to su rekonstrukcija tramvajske pruge i obnavljanje voznog parka tramvaja i trolejbusa”, kazala je Naessl.

Podsjećamo, u prethodnom periodu započeta je realizacija velikog broja projekata vezanih za saobraćaj omogućenih od strane EBRD-a, sa kojim će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti saradnju i u budućnosti.

bhrt.ba