Verlab: Izvršili smo zakonsku verifikaciju, uređaji se koriste u skladu sa preporukom...

Verlab: Izvršili smo zakonsku verifikaciju, uređaji se koriste u skladu sa preporukom proizvođača

15
0
SHARE
verlab:-izvrsili-smo-zakonsku-verifikaciju,-uredjaji-se-koriste-u-skladu-sa-preporukom-proizvodjaca

Laboratorija Verlab, na upit BHRT-a, pojasnila je svoju ulogu u vezi verifikacije i upotrebe respiratora koje je za Federalnu upravu civilne zaštite u Bosnu i Hercegovinu uvezla firma Srebrena malina, a koji su, između ostalog, instalirani i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

U odgovoru iz Verlaba navode da su oni, kao laboratorija za verifikaciju medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja, izvršili zakonsku verifikaciju navedenih aparata, te potvrdili njihovu mjeriteljsku osobinu za oblast fizičkih veličina koje se mjere.

“Uređaji se smiju koristiti u skladu sa preporukom proizvođača. Nakon što uređaji budu verifikovani, Verlab ni na koji način NE može sugerirati ljekarima u kojim situacijama smiju da koriste bilo koji od aparata. Servisiranje, instalaciju i obuku korisnika vrši isključivo ovlašteni serviser, a ne Verlab”, navode iz ove laboratorije.

“Kako bi javnost razumjela pravu ulogu Verlaba, najbolje je objasniti na primjeru automobila. Da biste registrovali automobil, potrebno je da izvršite ovlašteni tehnički pregled. Nakon toga vršite registraciju i možete da vozite automobil. Ukoliko se javi bilo kakav problem javljate se serviseru, a ne u tehnički pregled. Isto je i sa zakonskom verifikacijom medicinskih uređaja. U ovom slučaju Verlab je tehnički pregled (oboje su dio zakonskog mjeriteljstva BiH), a ne proizvođač ili servis. Stoga, u slučaju bilo kakvog kvara kontaktira se serviser, a ne laboratorija za verifikaciju. Tek kada serviser završi svoj posao (ako je bio neki problem), tada se vrši ponovo vanredna verifikacija. Ukoliko serviser ustanovi da nema problema, a korisnici idalje tvrde da ima, tada se može pozvati verifikaciona laboratorija kao neutralno tijelo da izvrši mjerenja i da svoj stav.

Koliko nam je poznata praksa na KCUS, a i u svim drugim zdravstvenim ustanovama, ukoliko postoji bilo kakav problem ili čak sumnja, nadležni ljekari i/ili medicinski tehničari treba da pošalju zahtjev za servis tehničkoj službi. Oni su dužni da se odazovu na isti, te da pozovu servisere koji moraju utvrditi o čemu se radi (ima li ili nema problem). Tek kada serviser završi svoj posao (ako je bio neki problem), tada se vrši ponovo vanredna verifikacija. Ukoliko serviser ustanovi da nema problema, a korisnici i dalje tvrde da ima, tada se može pozvati verifikaciona laboratorija kao neutralno tijelo (treća strana) da izvrši mjerenja i da svoj stav.Tako da Verlab, u ovom slučaju, uopće nije adresa”, pojašnjavaju iz Verlaba.

bhrt.ba