Studenti ogorčeni uvjetima u studentskim domovima u Sarajevu

Studenti ogorčeni uvjetima u studentskim domovima u Sarajevu

11
0
SHARE
studenti-ogorceni-uvjetima-u-studentskim-domovima-u-sarajevu

Studenti u studentskim domovima u Sarajevu u 21. stoljeću bore se za hranu. Godine nemara nadležnih organa mogli bi ostaviti studente i bez struje u sobama. Za postojeće stanje, studenti krive politiku.

FARUK DEVIĆ, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA

“Ja sam svjestan da oni nisu glasačko tijelo u Kantonu Sarajevo, međutim ukoliko se tako politika postavlja prema studentima, odnosno kao glasačima ili kao neglasačima u Kantonu Sarajevo, to je porazno i to je krah jednog cijelog društva”.

Studentski centar Sarajevo više od mjesec dana nema ravnatelja koji bi potpisao spremne dokumente za nabavu hrane, utopljavanje domova i druga goruća pitanja studenata.

KENAN VELAGIĆ, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra

“Svim instancama kojima se mi kao studenti možemo obratiti išli smo. I ništa, nije bilo odgovora. Konstanto se vuku iste stvari, dvije godine čekamo to utopljavanje. Ja sad ne znam, to je preko UNDP-a, je li UNDP zakočio, da li je centar zakočio, da li je kanton zakočio, ali nas to i ne zanima, nama je bitno da se to riješi”.

Studenti su nakon prosvjeda dobili obećanje da će se u narednih nekoliko dana krenuti u rješavanje njihovih problema. Premijer Kantona Sarajevo smatra kako su prosvjedi opravdani, ali da u Vladi nisu zaprimili zvanične zahtjeve studenata.

EDIN FORTO, premijer Kantona Sarajevo

“Zahtjevi studenata, bar ovi koje smo dobili, nismo dobili spisak zvanično, ali smo dobili iz određenih komunikacija njihove zahtjeve, velika većina njihovih zahtjeva je opravdana”.

MELIKA HUSIĆ-MEHMEDOVIĆ, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo

“Od prvog dana je formirana radna grupa koja se bavi pitanjima koje ste pitali i pokretanjem krivične odgovornosti i već smo slali više inspekcija na lice mjesta, i pitanjima financijske odgovornosti, ali shvatite da uopće ne možemo da dođemo do financijskih podataka, uopće ne možemo da dođemo do završnih računa iz 2019. godine, a kamoli 2020”.

U studentskim sobama na Bjelavama žive čak i po tri studenta. Svaki od njih plaća oko 130 maraka plus 200 maraka naknade koje dobijaju od svojih kantona.

U sobi u kojoj su kreveti popucali, gdje su jastuci žuti i kroz čije prozore vjetar prolazi studenti žive i pokušavaju sebi napraviti bolju budućnosti u ovoj državi. Kotlovnica je toliko stara da studenti ovdje čak nemaju ni toplu vodu 24 sata. Šest stotina studenata u Kantonu Sarajevo živi u ovakvim uvjetima, a kada nije pandemija njih bude i 1300.

bhrt.ba