Rouhani optužuje SAD za blokiranje iranskog pristupa vakcinama

Rouhani optužuje SAD za blokiranje iranskog pristupa vakcinama

18
0
SHARE
rouhani-optuzuje-sad-za-blokiranje-iranskog-pristupa-vakcinama

Iranski predsjedik Hassan Rouhani u četvrtak je optužio Sjedinjene Države da blokiraju iranski pristup 10 miliona doza vakcina protiv koronavirusa vršeći pritisak na kompanije koje učestvuju u sbnabdijevanju Irana vakcinama.

– Potpisali smo sporazume o nabavci vakcina iz određenih zemalja, ali Amerikanci to blokiraju – navodi iranska državna novinska agencija IRNA riječi Rouhanija.

– Oni (Amerikanci) izvršili su pritisak na kompanije koje nas snabdjevaju vakcinama iz inostranstva, i blokirali su deset miliona doza vakcina koje bismo trebali uvesti u našu zemlju – kazao je.

U međuvremenu, Iran se suočava s problemima u nabavci vakcina protiv COVID-19 jer su svi strani računi Irana blokirani američkim sankcijama, tvrdi on.

– Napori će biti učinjeni da se proizvede domaća vakcina i da izađe na tržište, dodao je Rouhani.

Njegovi komentari dolaze u vrijeme dok se Iran suočava s četvrtim valom zaraze koronavirusom. Iran je do sada registrirao više od dva miliona zaraženih koronavirusom, uz više od 63.800 preminulih, prenosi Xinhua.

Preuzimanje sadržajaPreuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.
tntportal.ba