Merkel poručila Putinu da povuče trupe iz Ukrajine

Merkel poručila Putinu da povuče trupe iz Ukrajine

16
0
SHARE
merkel-porucila-putinu-da-povuce-trupe-iz-ukrajine

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da povuče vojnike Kremlja u blizini granice s Ukrajinom, dok je on zauzvrat optužio Kijev za “provokativne akcije” u regiji.

Ukrajina je podigla uzbunu zbog povećanja ruskih snaga u blizini njene istočne granice dok se nasilje povećavalo na liniji dodira razdvajajući njene trupe od separatista koje podržava Rusija u svojoj regiji Donbas.

Kancelarka zahtijeva da se vojska povuče kako bi se deeskalirala situacija – saopćila je njemačka vlada u transkriptu telefonskog poziva Merkel i Putina, javlja Reuters.

Rusija je saopćila da njene snage ne predstavljaju prijetnju i da su se branile, ali da će tamo ostati sve dok Moskva bude smatrala da je to potrebno.

Visoki zvaničnik Kremlja rekao je u četvrtak da bi Moskva pod određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane u Donbasu i da bi veliki animozitet mogao označiti početak kraja Ukrajine kao države.

Preuzimanje sadržajaPreuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.
tntportal.ba