Južna Koreja:Vladajuća stranka poražena na lokalnim izborima

Južna Koreja:Vladajuća stranka poražena na lokalnim izborima

15
0
SHARE
juzna-koreja:vladajuca-stranka-porazena-na-lokalnim-izborima

Vladajuća stranka predsjednika Južne Koreje Mun Dže Ina pretrpjela je poraz na lokalnim izborima za važne gradonačelničke položaje, javlja Reuters.

Milioni građana izašli u srijedu na birališta kako bi izabrali šefove i dva najveća grada u zemlji, u glavnom gradu Seulu i najvećem lučkom gradu Busanu, među 21 lokalnom zajednicom u kojima su provedeni izbori.

Popularnost Muna i njegove Demokratska stranke rekordno je opala posljednjih mjeseci zbog rastućih cijena na tržištu nekretnina, produbljivanja socijalnih nejednakosti, skandala sa seksualnim zlostavljanjem i pogoršanih odnosa sa Sjevernom Korejom, navodi agencija.

Lider opozicione partije Snaga naroda, Kim Čong In, rekao je da je narodno nezadovoljstvo eksplodiralo zbog neuspjeha vladine politike, a njegov kandidat je u Busanu dobio 62,7 posto glasova i pobijedio kandidata demokrata koji je osvojio 34,4 posto glasova.

Izlaznost birača iznosila je 58,2 posto u Seulu i 52,7 posto u Busanu, od oko 12,16 miliona ljudi koji su mogli da glasaju, što je prema podacima izborne komisije prvi put da je premašeno 50 posto na vanrednim lokalnim izborima.

bhrt.ba