VIDEO: Koji su testovi relevantni ako želite putovati izvan BiH

VIDEO: Koji su testovi relevantni ako želite putovati izvan BiH

12
0
SHARE
video:-koji-su-testovi-relevantni-ako-zelite-putovati-izvan-bih

Na tržištu Bosne i Hercegovine mogu se naći tri vrste testova: PCR, serološki i antigenski. PCR se najčešće koristi i prelazak granice s njim uglavnom protječe bez problema. Određene zemlje Europske unije, uključujući susjednu Hrvatsku, donijele su odluku da se na njihov teritorij odnedavno može ući i sa negativnim brzim antigen testom, koji je sa cijenom između 30 i 50 KM mnogo povoljniji od PCR testa.
Građani su najviše zbunjeni činjenicom da kućne antigen testove nude i ljekarne, međutim takve testove EU ne priznaje. Na stranici Europske komisije navedeni su modeli i proizvođači certificiranih antigen testova pa je preporuka građanima da se u medicinskoj ustanovi raspitaju o kojem je testu riječ i provjere nalazi li se na listi. Mi smo nazvali nekoliko privatnih klinika i provjerili.
Epidemiologinja Kristina Bevanda upozorava da u procesu antigenskog testiranja u Bosni i Hercegovini postoji i jedan problem.
Brzi antigen testovi rade se isključivo na komercijalnoj bazi i nisu uključeni u zdravstveno osiguranje. Rade se na privatnim poliklinimama ali i na nekim kliničkim centrima. Na pismenu potvrdu se čeka otprilike 2 sata. Ukoliko ostajete duže od 10 dana test ćete morati napraviti ponovno. Ukoliko je svrha putovanja u Hrvatsku turistička, uz PCR ili antigen test, odnosno potvrdu da ste preboljeli koronu ili priloženu potvrdu o dva kruga cijepljenja, ukoliko niste EU državljanin i dalje morate imati dokaz o rezervaciji ili vlasništvu nekretnine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –
Više o Uslovima korištenja…

haber.ba