Španija: Regioni pojačavaju restrikcije da bi se izbjegao četvrti talas koronavirusa

Španija: Regioni pojačavaju restrikcije da bi se izbjegao četvrti talas koronavirusa

12
0
SHARE
spanija:-regioni-pojacavaju-restrikcije-da-bi-se-izbjegao-cetvrti-talas-koronavirusa

Vlasti nekoliko regiona Španije pojačale su danas mjere restrikcije uvedene radi suzbijanja pandemije virusa korona i kako bi se izbjegao četvrti talas infekcije.

U Španiji se u posljednje tri sedmice stalno povećava broj novih slučajeva infekcije na dnevnom nivou.

Nacionalna stopa infekcije u Španiji, izmjerena u proteklih 14 dana, porasla je juče na 165 slučajeva na 100.000 ljudi, što je povećanje u poređenju sa 128 slučajeva sredinom marta, ali i dalje znatno ispod vrhunca od 900 slučajeva zabilježenih krajem januara.

Zbog bojazni da bi povećani socijalni kontakti tokom nedavnih uskršnjih praznika i raspusta mogli podstaći dalju zarazu, vlasti na sjeveroistoku Katalonije, koja graniči sa Francuskom, najavile su da će ponovo uvesti zabranu putovanja među regionima.

To ograničenje, koje stupa na snagu od petka, 9. aprila, ukinuto je posljednjih nedjelja kako bi se članovima domaćinstva omogućilo slobodno kretanje unutar Katalonije, koja je juče imala 203 slučaja na 100.000 ljudi.

Vlasti u Baksiji zabranile su sva putovanja, koja nisu suštinski važna, ka i iz regionalnog glavnog grada Vitorija-Gasteiz i provincije Alava nakon što je 14-dnevna stopa infekcije premašila 400 slučajeva na 100.000 ljudi.

Slične mjere uvedene su i u malom gradu Tarazona, u regionu Aragon.

Ministarstvo zdravlja Španije pojasniće kasnije nove mjere koje se tiču nošenja maski na plažama nakon što je novi zakon, kojim je obavezno nošenje maski čak i u uslovima garantovanog socijalnog distanciranja, izazvao opštu konfuziju.

bhrt.ba