Sarajevo bi sutra trebalo dobiti gradonačelnicu

Sarajevo bi sutra trebalo dobiti gradonačelnicu

19
0
SHARE
sarajevo-bi-sutra-trebalo-dobiti-gradonacelnicu

Održavanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva najavljeno je za sutra (8. april). Na njoj bi trebala biti izabrana gradonačelnica glavnog grada BiH, a riječ je o Benjamini Karić, novom prijedlogu SDP-a.

Kako je za Klix.ba rekao Jasmin Ademović (NiP), predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, konstiturajuća sjednica će se održati u Vijećnici, a počet će u 10:00 sati.

“Na današnji dan je došao prijedlog kandidatkinje s 15 potpisa za gradonačelnicu Sarajeva i to je bio jedan od uslova da se zakaže sjednica. Dakle, čim je SDP izašao u javnost s tim prijedlogom, koalicija je prikupila potpise. Kako stvari stoje, sjednica će se održati, jer imamo potvrdu većine vijećnika da će prisustvovati te bismo tako trebali imati kvorum. Za kvorum je potrebno najmanje pet vijećnika iz svake općine”, naveo je Ademović.

S obzirom na to da su prethodne sjednice Gradskog vijeća propraćene brojnim problemima, kada je i Bogić Bogićević (prijedlog NiP-a, SDP-a, NS-a i NES-a) povukao kandidaturu za tu pozciju, Ademović smatra da sutra neće biti takvog scenarija.

“Jedini problem koji smo imali jeste trenutak kada gradski vijećnici napuste sjednicu pa tada nemate kvorum. Da su na prvom zasjedanju vijećnici ostali u sali, mi bismo taj dan izabrali gradonačelnika i rukovodstvo. Za sutra mislim da neće biti nikakvih problema s obzirom na to da je glasanje javno, ne kao za rukovodstvo Gradskog vijeća, kada je bilo tajno. Imamo 15 potpisa za gradonačelnicu i problem može nastati samo ukoliko neko od vijećnika bude opstruirao sjednicu”, pojasnio je naš sagovornik.

Ademović je dalje naveo da smatra da je Benjamina Karić odlična kandidatkinja za gradonačelnicu Sarajeva, uzimajući u obzir činjenicu da je bilo teško naći adekvatnu zamjenu za Bogića Bogićevića.

“Zbog toga smatram da je SDP odradio odličan posao s obzirom na to da su pronašli mladu i porodičnu ženu koja je obrazovana, ima doktorski studij, radi na fakultetima, piše knjige, a ono što je posebno važno, ima multietničnu pozadinu. To znači da ne predstavlja samo jedan narod, već je njena porodica vrlo multikulturalna, tako da mislim da će zajedno s ostatkom rukovodstva to biti jedan vrlo dobar tim”, naveo je Ademović.

Zamjenik gradonačelnika je Haris Bašić (NiP), koji je bio ambasador te je obavljao i funkciju ministra privrede KS. Ademović smatra da će njegovo iskustvo i energija buduće gradonačelnice te ostalih u Gradskom vijeću biti izuzetno dobar spoj.

“Mislim da je ovo odličan tim baš zbog toga jer u njemu imamo mlade, iskusne i školovane ljude koji imaju energiju, poznaju jezike, a to će imati poseban značaj za međunarodnu saradnju i predstavljanje Sarajeva, ali i cijele BiH u svijetu. To je značajan iskorak i radujem se ovoj saradnji”, poručio je Ademović.

pressmedia.ba