SAD: Blinken najavio ponovno pokretanje pomoći Palestini

SAD: Blinken najavio ponovno pokretanje pomoći Palestini

10
0
SHARE
sad:-blinken-najavio-ponovno-pokretanje-pomoci-palestini

Sjedinjene Američke Države danas su saopštile da planiraju ponovno pokrenuti privrednu, razvojnu i humanitarnu pomoć za Palestinu, u ukupnom iznosu od 235 miliona dolara.

“To uključuje 75 miliona američkih dolara ekonomske i razvojne pomoći na Zapadnoj obali i u Gazi, 10 miliona američkih dolara za programe izgradnje mira putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i 150 miliona humanitarne pomoći za Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA)”, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

On je dodao i da Washington nastavlja vitalne programe pomoći u bezbjednosti.

“Ekonomska pomoć uključuje podršku oporavku malih i srednjih preduzeća od uticaja COVID-19, podršku siromašnim domaćinstvima da pristupe osnovnim ljudskim potrebama, kao što su hrana i čista voda i pomoć palestinskom civilnom društvu”, rekao je Blinken.

Mreža bolnica u Istočnom al-Qudsu, koja pruža usluge za Palestince, dobiće dio sredstava, kako je Blinken naveo “uz humanitarnu pomoć od 15 miliona dolara za rješavanje pandemije COVID-19”.

SAD nastavljaju pružati podršku uslugama UNRWA-e, uključujući obrazovanje za više od 500 djece.

Blinken je rekao da SAD podstiču “druge donatore da podrže programe i aktivnosti koji rade na zajedničkom cilju stabilnosti i napretka i za Izraelce i za Palestince”.

Bivši američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je pomoć Palestini kao dio svog nastojanja da Palestince nagovori na pregovore o njegovom predloženom planu za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinci su odlučno odbili prijedlog zbog obilja ustupaka Izraelu.

bhrt.ba