Bijela kuća odbacila ideju o ‘saveznom vakcinalnom pasošu’

Bijela kuća odbacila ideju o ‘saveznom vakcinalnom pasošu’

16
0
SHARE
bijela-kuća-odbacila-ideju-o-‘saveznom-vakcinalnom-pasosu’

Bijela kuća je saopštila u utorak da Amerikancima neće nametnuti “zdravstveni pasoš” kao potvrdu da su vakcinisani protiv Covida-19. “Vlada ne podržava i neće podržati sistem koji zahtijeva da Amerikanci posjeduju taj certifikat”, rekla je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

„Neće biti savezne baze podataka o vakcinaciji, niti bilo kakve savezne obaveze koja zahtijeva da svi dobiju potvrdu o tome“, dodala je ona.

Najjače interesovanje za tu ideju je među privatnim kompanijama, željnim da ponovo otvore mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi, poput stadiona ili pozorišta, rekla je portparolka.

Administracija predsjednika Josepha Bidena će objaviti „savjete“ s „važnim odgovorima na pitanja koja Amerikanci postavljaju, posebno oko ličnih podataka, bezbjednosti ili diskriminacije“ u vezi s tim.

„Interes savezne vlade je jednostavan: da lični podaci i prava Amerikanaca moraju biti zaštićeni, a samim tim i da se ti sistemi ne koriste nepravedno protiv ljudi“, rekla je Psaki.

Nekoliko zemalja je uvelo ili planira da uvede zdravstveni „pasoš“ koji pokazuje da je pojedinac vakcinisan protiv Covida-19. One smatraju da bi se time olakšalo ponovno priređivanje velikih skupova i putovanja.

Ta ideja je ipak izazvala snažne kritike i zabrinutost zbog moguće diskriminacije i zaštite privatnih podataka.

pressmedia.ba