Semberski gigant se diže iz pepela

Semberski gigant se diže iz pepela

27
0
SHARE
semberski-gigant-se-dize-iz-pepela

Radnici “Novog Žitoprometa” u Bijeljini počeli su prošle sedmice sa pripremama pogona kako bi što prije ovaj nekadašnji semberski gigant ponovo počeo sa proizvodnjom.

U ovu firmu, koja je ranije nosila naziv “Žitopromet”, a čiji je stoodstotni vlasnik fočanska kompanija “Pavgord”, prvog radnog dana kročilo je 20 radnika, koji su i ranije radili u ovom preduzeću.

Pozitivne vijesti donose Vam BiznisInfo i Addiko Bank

Šef proizvodnje u “Novom Žitoprometu” Dušan Tomić istakao je da su, pored pregleda mašina i instalacija, kao i čišćenja, u toku i građevinski radovi.

– S obzirom na to da gotovo tri godine ništa nije radilo, prvo smo angažovali električare i bravare koji su i prije ovdje radili da prekontrolišu sve mašine. Kako se bude posao odvijao tako ćemo pozivati i ostale radnike, koji su ovdje radili prije stečaja – kazao je Tomić za “Glas Srpske”.

Dodao je da će nastojati da u što kraćem roku krenu sa otkupom žitarica i mlinskom proizvodnjom.

– Sa otkupom žitarica ćemo početi ove godine, tako da pozivamo sve proizvođače da budu u pripravnosti, jer kapiju otvaramo čim osposobimo mašine – rekao je Tomić.

“Pavgord” je 18. januara ove godine kupio nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion KM i tako postao stoodstotni vlasnik ovog preduzeća.

Ova fočanska kompanija, koja je ranije kupila i pokretnu imovinu firme, uplatila je i 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se 2018. godine. Silosi ovog preduzeća u septembru te godine bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk.

Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine, u “Žitoprometu” je bilo zaposleno 113 radnika. Zasluga investitora Dušan Tomić je istakao da bi oživljavanje semberskog preduzeća bila nemoguća misija da nemaju, kako kaže, jakog i odgovornog investitora.

– Ova firma će ponovo biti na mjestu koje joj pripada, a to je broj jedan što se tiče prehrambeno-prerađivačke industrije u regionu. Siguran sam u to – naglasio je Tomić za Glas Srpske.

biznisinfo.ba