Mijanmar: Najmanje 33 osobe ubijene na protestima protiv puča

Mijanmar: Najmanje 33 osobe ubijene na protestima protiv puča

28
0
SHARE
mijanmar:-najmanje-33-osobe-ubijene-na-protestima-protiv-puca

Najmanje 33 osobe ubijene su u oružanoj intervenciji mijanmarskih snaga sigurnosti na protestima koji se u toj zemlji održavaju zbog vojnog udara i hapšenja članova svrgnute vlade, javlja Associatted Press (AP).

Veliki broj ljudi ponovo je izašao na ulice u većim gradovima širom zemlje zahtijevajući obnavljanje civilne vlasti što je naišlo na represiju od strane policije i sigurnosnih snaga.

U tekstu AP-a, u kojem se poziva na lokalne medije i društvene mreže, navodi se kako su snage sigurnosti koristile bojevu municiju tokom intervencije na protestima.

Grupe koje su učestvovale u protestima objavile su danas da su 33 osobe poginule u Mandalayju, Yangonu, Kalayu, Salinu, Magwayu i Myingyanu.

Ranije je objavljeno da je na protestima smrtno stradala 14-godišnja djevojčica.

Oko 300 demonstranata privedeno je nakon sukoba sa snagama sigurnosti u Yangonu. 

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u toj zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni antipučistički protesti počeli su 6. februara.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije su najoštrije osudili vojni udar u Mijanmaru.

bhrt.ba