Dom naroda PSBiH o dopunama zakona o javnim nabavkama i lijekovima

Dom naroda PSBiH o dopunama zakona o javnim nabavkama i lijekovima

30
0
SHARE
dom-naroda-psbih-o-dopunama-zakona-o-javnim-nabavkama-i-lijekovima

Počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj će biti razmotren zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje, po hitnoj proceduri, prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Hitna sjednica Doma naroda sazvana je za danas, nakon što je prošle sedmice Predstavnički dom, po hitnom postupku, usvojio dopune navedenih zakona koje bi trebale stvoriti zakonski okvir koji omogućava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od proizvođača.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) je predložio da se krene u pravcu formiranja ministarstva zdravstva BiH.

On je predložio da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti nova tačka – razmatranje i usvajanje zaključka Doma naroda PSBiH kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH i prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave, s ciljem formiranja ministarstva zdravstva BiH.

Delegati nisu podržali ovaj Bećirovićev prijedlog i ta tačka nije uvrštena u dnevni rad današnje sjednice.

Podsjetimo, Predstavnički dom je 25. februara po hitnoj proceduri usvojio i uputio Domu naroda na hitno usvajanje dopune ova dva zakona kako bi se omogućila nabavka vakcina za sprovođenje imunizacije stanovništva BiH protiv virusa korona na najbrži mogući način, te obezbijedila zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.

S druge strane, cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa vakcinama i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva.

Ovim zakonskim prijedlogom unaprijeđeno je postojeće zakonsko rješenje u skladu s osnovnim principom koji se odnosi na omogućavanje postupanja nadležnih organa u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uslove.

Poslanici Predstavničkog doma su prošle sedmice po hitnom postupku usvojili dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koje je predložio Klub poslanika Stranke demokratske akcije.

Uz ova dva prijedloga zakona, Predstavnički dom usvojio je i zaključak kojim predlaže Domu naroda da ih razmatra po hitnom postupku jer su, kako se navodi u zaključku, visokog stepena hitnosti i formulirani su na jednostavan način.

bhrt.ba