Ovi vas lažu i prije ali i poslije izbora: Prevljak i dalje...

Ovi vas lažu i prije ali i poslije izbora: Prevljak i dalje na čelu KO SDA Sarajevo, Kahriman “lažni novi predsjednik”

12
0
SHARE
ovi-vas-lazu-i-prije-ali-i-poslije-izbora:-prevljak-i-dalje-na-celu-ko-sda-sarajevo,-kahriman-“lazni-novi-predsjednik”

Ukoliko ste mislili da vas lažu samo pred izbore, nije istina, jer oni vas lažu i poslije izbora.

Naime rukovodstvo Stranke demokratske akcije se, nakon što su teško shvatili da je SDA brutalno poražena na lokalnim izborima, odlučilo za određene promjene u Sarajevu. Iste su odmah identifikovane kao kozmetičke promjene, no makar je bilo za vjerovati da će, kakve god bile, biti izvršene.

Između ostalog, promjena se, kako je najavljeno, trebala desiti na samoj poziciji predsjednika KO SDA Sarajevo, gdje je umjesto Fikreta Prevljaka trebao po izboru predsjednika Bakira Izetbegovića doći Sedin Kahriman.

Primopredaja je napravljena, ruka u ruci i dogovor je pao, ali kakav?

Portal PRESS od samog početka piše kako Sedin Kahriman prema važećim zakonima ne smije u isto vrijeme biti direktor BH Telecoma i vršiti funkcije u SDA.

Tim povodom oglasio se i CCI koji je također ukazao na kršenje zakona nakon što je Kahriman izabran za vršitelja dužnosti predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

“Prema Zakonu o javnim preduzećima u Federaciji BiH, članom 12. propisano je da u upravi javnih preduzeća ne mogu biti lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Imenovanjem za v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, Sedin Kahriman ne može biti istovremeno i generalni direktor BH Telecoma”, naveli su iz CCI-a, te su pozvali Sedina Kahrimana da podnese ostavku, a u suprotnom su pozvali odgovorne, prvenstveno Nadzorni odbor BH Telecoma da održi sjednicu na kojoj će smijeniti trenutnog generalnog direktora. 

“Bilo koje uplitanje političkih stranaka u rad javnih preduzeća štetno je ne samo po poslovanje javnih preduzeća, već po društvo u cjelini. Politizacija javnih preduzeća dovodi do toga da je poslovanje javnih preduzeća partijski orijentisano i ima za cilj ispunjavanje partijskih težnji, umjesto djelovanja koje je u interesu svih građana”, saopćeno je iz Centara civilnih inicijativa.

Sedin Kahriman, inače jako blizak Asimu Sarajliću, našao se u problemu. Za direktorsku poziciju u BH Telecomu jako je emotivno vezan, dok sa druge strane nije smio da dovodi u pitanje svoju slijepu poslušnost Izetbegovićima i odanost prijatelju Sarajliću, stoga su smislili predstavu za javnost.

Predstavit će Kahrimana kao novog v.d. predsjednika KO SDA Sarajevo kako bi smirili nezadovoljno članstvo, funkcionere stranke i javnost, a zapravo će ostaviti Prevljaka kao potpisnika svih akata, izvršitelja svih plaćanja virmana i svih drugih finansijskih akata. Na taj način Kahriman bi mogao zadržati nesmetano svoju poziciju u Telecomu, što se upravo i dešava.

Mora se priznat bilo bi pomalo čudno da Kahriman potpisuje finansijske akte BH Telecoma i KO SDA Sarajevo istovremeno. Upravo zato to i jeste sukob interesa i po zakonu i po mišljenju CCI-A.

Podsjetimo, Sedin Kahriman je, prije izbora za v.d. predsjednika KO SDA Sarajevo, u isto vrijeme bio direktor BH Telecoma i predsjednik Kadrovske komisije SDA Sarajevo.

pressmedia.ba