Osmica bi ovo nazvao rušenjem temelja Austrije: Beč uspostavio “platformu zviždača”, anonimnim...

Osmica bi ovo nazvao rušenjem temelja Austrije: Beč uspostavio “platformu zviždača”, anonimnim prijavama bore se protiv korupcije

14
0
SHARE
osmica-bi-ovo-nazvao-rusenjem-temelja-austrije:-bec-uspostavio-“platformu-zvizdaca”,-anonimnim-prijavama-bore-se-protiv-korupcije

Kako bi ojačao povjerenje građana u politiku i javnu upravu Grad Beč je uspostavio “platformu zviždača”. Putem platforme će se moći prijaviti svi oblici sumnje na korupciju, ekonomski kriminal, zloupotrebu položaja ili neopravdanu upotrebu novca poreznih obveznika.

Novim web portalom za anonimne dojave austrijska prijestolnica nadograđuje postojeće mogućnosti prijave sumnji na korupciju. Platforma Business Keeper Monitoring Systema (BKMS) visokih tehničkih standarda, koja se primjenjuje i u bečkom zdravstvu od 2020. godine, podnositeljima zahtjeva pruža potpunu zaštitu identiteta.

“Grad Beč se zalaže za transparentnu, nepotkupljivu upravu i dosljedno se bori protiv korupcije. Novi gradski sistem za prijavljivanje nepravilnosti, koji se jednostavno može nazvati whistleblower (zviždač) platforma, je još jedna važna komponenta transparentnog Beča”, rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig na predstavljanju projekta.

Ovim projektom vlasti žele zaštititi građane koji prijavljuju nepravilnosti. “Ovo je važna prekretnica u borbi protiv korupcije. Beč postaje pravedniji, transparentniji, bolji “, rekao je Christoph Wiederkehr, zamjenik gradonačelnika i gradski ministar za transparentnost.

Ozbiljne zloupotrebe se često objelodane samo zahvaljujući informacijama zviždača, koji iz visoko moralnih razloga ukazuju na neetičko ponašanje ili ilegalne radnje unutar jedne organizacije.

(Klix)

pressmedia.ba