Air New Zealand probno uvodi “pasoš vakcinacije”

Air New Zealand probno uvodi “pasoš vakcinacije”

9
0
SHARE
air-new-zealand-probno-uvodi-“pasos-vakcinacije”

Air New Zealand zatražit će od svojih putnika da koriste digitalnu zdravstvenu propusnicu na letovima za Australiju kao probu za budući digitalni „pasoš vakcinacije“ koju će putnici koristiti da potvrde da su imunizirani protiv Covida-19, nudeći time način za povratak puotvanja u postpandemijskom svijetu.

Aviokompanija je najavila u ponedjeljak da će probno koristiti aplikaciju Travel Pass Međunarodne asocijacije za zračni prijevoz (IATA) na svojim letovima Auckland-Sydney tokom tri sedmice u aprilu, prenio je Forbes.

Aplikacija – koju je dizajniralo trgovinsko tijelo IATA-e – pružit će putnicima informacije o tome koje testove i vakcine trebaju za ulazak na neko odredište, a moći će putem nje dobiti i potvrđene rezultate testova ili potvrde o vakcinaciji direktno od zdravstvenih ustanova koji učestvuju u projektu.

Korištenje aplikacije neće biti obavezno tokom probnog perioda i vjerovatno će se koristiti samo za prikaz rezultata testa ba Covid-19, izvijestio je Sydney Morning Herald.

Air New Zealand bit će prva aviokompanija koja će koristiti IATA-inu aplikaciju no i drugi poput Singapore Airlinesa, Emiratesa, Etihada, Qatar Airwaysa i British Airwaysa su rekli da je planiraju koristiti u budućnosti.

Iako za međunarodna putovanja trenutno nisu potrebni dokazi o vakcinaciji protiv Covida-19, to bi mogao biti slučaj u bliskoj budućnosti.

U novembru je australijski avioprevoznik Qantas postao prva velika aviokompanija koja je izjavila da će od međunarodnih putnika tražiti da dokažu da su primili vakcinu Covid-19 kao uvjet za putovanje. Iako druge aviokompanije nisu zacrtale svoje politike u pogledu vakcinacije, mnogi sada traže da putnici pokažu negativni test Covid-19 koji je star manje od 72 sata.

Ipak, malo je vjerovatno da će aviokompanije usvojiti zahtjeve za vakcinama uskoro, jer mnoge zemlje tek počinju s ovim procesom.

biznisinfo.ba