TRUMPU STIGLA NAJGORA MOGUĆA VIJEST: Vrhovni sud odbio zahtjev njegovih advokata, ako...

TRUMPU STIGLA NAJGORA MOGUĆA VIJEST: Vrhovni sud odbio zahtjev njegovih advokata, ako se prevare dokažu, bivši predsjednik mogao bi ZAVRŠITI U ZATVORU!

18
0
SHARE
trumpu-stigla-najgora-moguca-vijest:-vrhovni-sud-odbio-zahtjev-njegovih-advokata,-ako-se-prevare-dokazu,-bivsi-predsjednik-mogao-bi-zavrsiti-u-zatvoru!

Vrhovni sud u kojemu su većina sudija konzervativci, još je u julu 2020. naredio Donaldu Trumpu da državnom tužiocu preda te dokumente, što su Trumpovi advokati dosad uspijevali spriječiti.“Posao se nastavlja”, kratko je reagirao Cyrus Vance u saopćenju.Istraga se vodi iza zatvorenih vrata pred velikom porotom i državni tužiolac, demokrat, uglavnom šuti o njenom toku. Niko ne zna kad će se završiti ni hoće li se završiti kaznenom prijavom, što bi bio prvi takav slučaj za nekog bivšeg predsjednika.Istraga koje je u početku bila usmjerena na uplate koje je milijarder prije predsjedničkih izbora 2016. izvršio navodno u korist dviju ljubavnica, sada se bavi i sumnjama u poreznu utaju, prevaru u osiguranju i u bankovnu prevaru, vidi se iz dokumenata predanih sudiji. Kako pišu američki mediji, istražitelji su nedavno ispitali zaposlenike Deutsche Banka koji je dugo bio financijska podrška Trumpu i njegovu holdingu Trump Organizationu, kao i zaposlenike njegove osiguravateljske tvrtke Aon.Usto su ponovo ispitali bivšeg Trumpova osobnog advokata Michaela Cohena, koji je trenutno u kućnom pritvoru, gdje služi trogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena krajem 2018.Michael Cohen je u Kongresu izjavio da su Trump i njegova kompanija napuhavali ili umjetno umanjivali vrijednost svoje imovine kako bi dobili bankovni zajam ili si pak umanjili porez.“Lov na vještice”Ako se sumnje pokažu istinite i Trump bude optužen, bivši predsjednik mogao bi završiti iza rešetaka. Za razliku od kaznenih djela na saveznom nivou, povrede zakona saveznih država ne mogu biti predmet pomilovanja američkog predsjednika, sve kada bi Joe Biden to i htio kako ne bi podizao političku napetost.Donald Trump u ponedjeljak još nije reagirao na odluku Vrhovnog suda. No prije je istragu nazvao “najgorim lovom na vještice u Sjedinjenim Državama”.Prekidajući običaj uveden s Jimmyjem Carterom, Trump koji se nakon odlaska iz Bijele kuće 20. januara preselio na svoje imanje u Mar-a-Lagu na Floridi, dosad nije objavio svoje porezne prijave.Često je to obećavao, ali nije učinio.
slobodna-bosna.ba