ČETNICI-RAVNOGORCI IZJASNILI SE NA SUDU BiH O KRIVICI: 'Žena mi je samo...

ČETNICI-RAVNOGORCI IZJASNILI SE NA SUDU BiH O KRIVICI: 'Žena mi je samo rekla, Bakira, idi kući. To sam preživjela u svom krvavom Višegradu 1992., od…' (FOTO)

11
0
SHARE
cetnici-ravnogorci-izjasnili-se-na-sudu-bih-o-krivici:-'zena-mi-je-samo-rekla,-bakira,-idi-kuci-to-sam-prezivjela-u-svom-krvavom-visegradu-1992.,-od…'-(foto)

Trojica optuženih pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Slavko Aleksići zvani “Vojvoda” i Risto Lečić, koji se terete za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okolice u martu 2019. godine, izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi. Advokati tvrde da “nema odgovornosti”, a podnosioci tužbe, žrtve koje su preživjele ratne strahote u Višegradu, kako se nadaju da će Sud BiH zabraniti rad ovog udruženja.Zoran Perić, advokat prvooptuženog Dušana Sladojevića, kazao je nakon ročišta kako je “skup bio prijavljen, a udruženje registrovano, te da je sve rađeno u skladu s ciljevima udruženja”.Na pitanje može li se to okarakterisati kao potpirivanje mržnje, kazao je “ne”.“Ja govorim samo o skupu, to se radilo u skladu s ciljevima udruženja”, ponovio je. Na konstataciju da su pjesme u kojima se izgovara “biće opet pakao i krvava Drina” i slične rečenice, dokumentovane snimcima, kazao je da, “koliko je njemu poznato, te riječi nisu izgovorene na skupu na koji je organizovan, da ne zna u kojem kontekstu je to izgovoreno te da zato treba pitati advokate drugih optuženika”.“Kazne su drastične za ovakva djela, ali u ovom slučaju, po meni, nema odgovornosti”, poručio je.Bakira Hasečić, predsjednica Udruženje “Žena žrtva rata”, koje je podnijelo krivičnu prijavu protiv ovog udruženja, kazala je kako se to dešava godinama i da je bilo mnogo gorih situacija, ali da niko nikada to nije spriječo.“Te 2019. godine ja sam se slučajno zadesila u svom Višegradu, došla sam dva dana prije, ne znajući šta se dešava. Otišla sam da uzmem luk da posijem i naišla sam na grupu veliku, bili su civili i u uniformama. Žena mi je samo rekla, Bakira, idi kući. To sam preživjela u svom krvavom Višegradu 1992. godine, od silovanja, klanja, ubijanja. S moje terase, koja je neposredno u blizini Mosta Mehme-paše Sokolovića, tekla je krvava Drina. U 21. vijeku pozivati na klanje, ubijanje, to može samo nenormalan čovjek. To radi sistem nevladine organizacije, a oni su, ustvari, četnici. Bit ću svjedok u ovom predmetu i nadam se da će Sud BiH spriječiti. Ovakvo djelovanje Ravnogorskog četničkog pokreta je ugrožavanje sigurnosti svih građana i nadam se da će ovo biti opomena da se nikada više ne ponovi na prostoru BiH”, kazala je Hasečić.
slobodna-bosna.ba