U KBZ-u kvalitetnije zdravstvene usluge za pacijente iz ZDK-a i SBK-a

U KBZ-u kvalitetnije zdravstvene usluge za pacijente iz ZDK-a i SBK-a

8
0
SHARE
u-kbz-u-kvalitetnije-zdravstvene-usluge-za-pacijente-iz-zdk-a-i-sbk-a

Od jučer su osigurane kvalitetnije zdravstvene usluge za pacijente iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona u Kantonalnoj bolnici Zenica. 

“Pružila nam se prilika da se izvrši ‘upgrade’, koji je znatno jeftiniji i povoljniji nego nabavka novog aparata za MR-a”, navodi prof. dr. Rasim Skomorac, direktor JU Kantonalna bolnica Zenica.

Usluga magnetne rezonance, bez obzira na pandemiju, bila je dostupna pacijentima, pa je čekanje na tu uslugu, za naše prilike, relativno kratko. Nadogradnju uređaja, koja je koštala oko 1,5 miliona maraka, prati i odgovarajuća edukacija osoblja. 

“Nadogradnjom starog MR aparata postignuta je veća senzitivnost uređaja za pregled i za vizualizaciju patoloških procesa u odnosu na prethodni MR uređaj zahvaljujući novoj radiofrekventnoj tehnologiji koja se sada nalazi unutar samog aparata”, pojašnjava prof. dr. Alma Efendić, načelnica odjela radiološke dijagnostike u KB Zenica.

Uprkos krizi u prošloj godini u bolnici su osigurana značajna ulaganja u dijagnostičku opremu od više od 2,5  miliona maraka. Najveći dio te opreme sada je namijenjen za dijagnostiku kovid pacijenata, ali će u perspektivi biti dijagnostički centar.

“Pandemija koronavirusa bez obzira što nije isključivo zdravstveni problem, prvenstveno ostavlja tragove na zdravstveno i mislim u ovom momentu da je najispravnije ulagati upravo u zdravstvo”, ističe dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi ZDK-a.

Epidemiološka situacija na ovom području se smiruje, broj oboljelih se smanjuje, međutim, zbog nedostatka vakcina ne može se govoriti o potpunoj kontroli. Važeće mjere prevencije su ključne, posebno zbog činjenice da su registrirani i slučajevi oboljelih od novog soja koronavirusa, poruka je zdravstvenih profesionalaca.

federalna.ba

radiovitez.ba