PRVI PUT DAROVAO KRV 1983. GODINE: Ove sedmice 50. put se odazvao...

PRVI PUT DAROVAO KRV 1983. GODINE: Ove sedmice 50. put se odazvao humanom činu

15
0
SHARE
prvi-put-darovao-krv-1983-godine:-ove-sedmice-50.-put-se-odazvao-humanom-cinu

Naš sugrađanin Zahid Čamdžić ove sedmice je 50. put darovao svoju krv. Prvi put ju je darovao 1983. godine, i nastavio do danas. Odazvao se svakom pozivu za pomoć, a osim 50 zvaničnih, mnogo je onih koja će pamtiti i spominjati svi kojima je na ovaj način spasio život.
Zahid Čamdžić je 58-godišnjak, rođen u Modriči, ali životnim putem Zeničanin još od 1994. godine i već 24 godine je šumski tehničar u JP „Gradsko groblje“ Zenica.
Ime, prezime, uobičajeni ostali podaci kada se predstavlja osoba, ali kada se ona opisuje onda su, između ostalog, njegova djela ono o čemu se priča i evo te priče.
Naš sagovornik svojim darivanjima doslovno spašava živote. Odaziva se organizovanim pozivima darivanja krvi. Kaže, zvanično je svoju krv darovao 50. put, a za sve one za koje je doznao da je trebaju darovao ju je iz duše i srca.
„Teški su mi trenuci kada nisam u situaciji pomoći, ali onda pronalazim drugi način. Bitno je pomoći“, kaže Čamdžić.
Zahid Čamdžić
„Svaka tri mjeseca se može darovati krv. Dogodi se da je nekome potrebna krv, a ja to iz tog razloga ne mogu učiniti. Tada pozovem sina ili kćerku koji pomognu, a ja to uradim kada dođe vrijeme da mogu. Na taj način potičem svoju djecu i ostalu rodbinu na ovaj humani gest“, istakao je naš sagovornik.
„Nisu mi potrebne bilo kakve naknade ili pokloni. Imam karticu dobrovoljnog davaoca krvi, određene olakšice pri mom liječenju i to je sve, ali hvala Bogu potpuno sam zdrav. Ja to radim jer želim da pomognem. To je ono što me ispunjava. Čovjek mora biti human, živimo od danas do sutra, a naša dobra djela ostaju iza nas. Takvo razmišljanje u naslijeđe ostavljam i svojoj djeci“, riječi su Zahida Čamdžića.
Poručuje mladima da budu humani, a jedan od konkretnih načina jeste biti dobrovoljni davalac krvi, spasiti nečiji život. (Z. R.)

zenicainfo.ba