Indija će 2021. postati najbrže rastuća svjetska ekonomija

Indija će 2021. postati najbrže rastuća svjetska ekonomija

19
0
SHARE
indija-ce-2021.-postati-najbrze-rastuca-svjetska-ekonomija

Indija će vratiti svoj status najbrže rastuće globalne ekonomije već ove godine i to na štetu susjedne Kine koja je dvije godine zaredom bila na vrhu, prema podacima kompanije za podatke i analitiku GlobalData.

Ova konsultantska kuća sa sjedištem u Londonu očekuje da će se indijska ekonomija ove godine naglo oporaviti od trenutne tehničke recesije, povećavši se za 9,7 posto što je brže od ostalih glavnih ekonomija širom svijeta. Očekuje se da će Kina zabilježiti rast od 8,6 posto.

Prema izvještaju rast Indije će potaknuti značajna direktna strana ulaganja koja su zabilježina posljednjih mjeseci, kao i paket ekonomskih poticaja vrijedan 266 milijardi dolara koji je vlada odobrila u maju kako bi pomogla ekonomiji da preživi utiecaj pandemije koronavirusa, prenosi Russia Today.

Osim toga, nedavni pad slučajeva Covid-19 širom zemlje, zajedno s oživljavanjem potražnje tokom praznične sezone, takođe se tumače kao očigledni znakovi potencijalnog ekonomskog oporavka.

Nacionalna kampanja vakcinacije protiv koronavirusa, pokrenuta ranije ovog mjeseca, trebala bi pokrenuti oporavak najteže pogođenih sektora, uključujući transport, ugostiteljstvo i zabavu.

D. Hadžić

biznisinfo.ba