Nakon opoziva Trump osudio prošlosedmično nasilje na Capitol Hillu

Nakon opoziva Trump osudio prošlosedmično nasilje na Capitol Hillu

14
0
SHARE
nakon-opoziva-trump-osudio-proslosedmicno-nasilje-na-capitol-hillu

Američki predsjednik Donald Trump osudio je nasilje koje se prošle sedmice dogodilo na Capitol Hillu, nakon što ga je opozvao Zastupnički dom američkog Kongresa.

“Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo mogli vidjeti prošle sedmice. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji niti u našem pokretu”, poručio je američki predsjednik. Snimljenu videoporuku objavio je na Twitter profilu Bijele kuće, nakon što mu ta platforma trajno izbrisala njegov predsjednički korisnički račun.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali male su šanse da će Senat sa republikanskom većinom to potvrditi.

Opoziv Trumpa je izglasan sedam dana uoči smjene u Bijeloj kući, u koju će 20. januara useliti novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Za opoziv su glasala 232 zastupnika, uključujući sve demokratske i 10 republikanskih, a protiv 197 zastupnika.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za poticaj na pobunu koja se odnosi na Trumpov govor hiljadama njegovih pristalica prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Capitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara. U sukobima je život izgubilo pet osoba.

Trump je prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa.

Senat je na pauzi je do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa je održano u srijedu nakon dvosatne debate, u kojoj su Demokrate i Republikanci imali po sat za svoja izlaganja.

Konačna odluka o opozivu je na Senatu, u kojem Republikanci imaju većinu.

bhrt.ba