New York raskida sve poslovne ugovore sa Trumpom

New York raskida sve poslovne ugovore sa Trumpom

14
0
SHARE
new-york-raskida-sve-poslovne-ugovore-sa-trumpom

Grad New York će raskinuti sve poslovne ugovore sa odlazećim američkom predsjednikom Donaldom Trumpom nakon prošlosedmičnog napada njegovih pristalica na Capitol Hill, objavio je gradonačelnik Bil de Blazio.

De Blazio je rekao da kompanija američkog predsjednika “Trump organization” zarađuje oko 17 miliona dolara godišnje od ugovora sa New Yorkom, na osnovu kojih su u njenoj nadležnosti pozorišta, ringišpil u Central parku i teren za golf u Bronksu.

“Grad može zakonito da raskine ugovor ako je vodstvo kompanije umiješano u kriminalnu aktivnost”, rekao je De Blazio.“Podsticanje na pobunu, biću veoma jasan, ponoviću ove riječi, podsticanje na pobunu protiv vlade SAD-a nedvosmisleno je kriminalna aktivnost”, kazao je demokrata na čelu New Yorka.

Članovi donjeg doma Kongresa danas treba da glasaju o opozivu republikanca Trumpa, optuženog da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u američki Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasjedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda demokrate Joea Bidena.

Neposredno uoči upada u Kongres, Trump je “usijao” atmosferu na protestu u Washingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Nasilje u Kongresu, tokom kojeg je poginulo pet osoba, negativno je uticalo na Trumpove poslovne aktivnosti.

Udruženje profesionalnih golf igrača Amerike u nedjelju je odlučilo da nacionalno prvenstvo naredne godine ne bude igrano na Trampovom terenu u New Jersey.

bhrt.ba