KS pomaže u zapošljavanju kadrova u Gerontološkom centru

KS pomaže u zapošljavanju kadrova u Gerontološkom centru

16
0
SHARE
ks-pomaze-u-zaposljavanju-kadrova-u-gerontoloskom-centru

Trenutno je dvoje korisnika JU Gerontološki centar Sarajevo pozitivno na koronavirus. Prema riječima direktorice ove javne ustanove Melise Alibašić-Hadžić, oni su dobrog zdravstvenog stanja i nemaju izražene simptome bolesti.

Dopredsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović posjetile su danas ovu ustanovu gdje su sa direktoricom Alibašić-Hadžić razgovarale o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i problemima u ovoj ustanovi.

Kako je istakla Alibašić-Hadžić provode se sve propisane higijensko-epidemiološke mjere i očekivanja su da će ova ustanova uskoro biti bez ijednog oboljelog. Svi korisnici se prije smještanja u ustanovu obavezno testiraju na koronavirus.

Kao najveći problem istaknut je manjak kadrova, jer nisu popunjena sva mjesta iz Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a određeni broj uposlenih se nalazi u izolaciji usljed izrečenih mjera izolacije.

Također je u ovoj ustanovi izražena potreba za pružanjem psihosocijalne podrške korisnicima, s obzirom da im je zabranjen izlazak iz kruga ustanove tokom trajanja pandemije.

“Dopredsjedavajuća Kristić i ministrica Prvulović dale su obećanje da će se angažirati u cilju rješenja problema nedostajućeg kadra, a prioritetno njegovatelja i fizioterapeuta”, saopšteno je iz Kantona Sarajevo.