U Irskoj 9.000 djece umrlo u bivšim domovima samohranih majki

U Irskoj 9.000 djece umrlo u bivšim domovima samohranih majki

16
0
SHARE
u-irskoj-9.000-djece-umrlo-u-bivsim-domovima-samohranih-majki

Komisija u Irskoj koja istražuje skandal u bivšim domovima samohranih majki saopštila je danas da je umrlo 9.000 djece u tim ustanovama koje su decenijama vodile katoličke časne sestre.

Premijer Majkl Martin izjavio je da će uputiti “javno izvinjenje” irske države o toj aferi u kojoj je zabrinjavajući nivo srmtnosti u tim ustanovama koje su bile otvorene do 1998.

Ti domovi, koje su držale časne sestre, primale su djevojke i mlade žene koje su porodice odbacile. Te ustanove su smatrane nelegitimnim, a često se dešavalo da majke budu odvojene od djece koje su predata na usvajanje.

Komisija, koja je objavila izveštaj, bila je zadužena da istraži visok nivo smrtnosti djece u tim bivšim institucijama u periodu od 1922. do 1998. godine.

U izvještaju komisije opisuje se “mračno i sramotno poglavlje irske novije historije”, rekao je premijer i dodao da je decenijama u Irskoj vladala kultura mizoginije.

Martin je izdvojio “ozbiljnu i sistematsku diskriminaciju prema ženama, posebno onim koje su imale vanbračnu djecu”.

Istraga je otvorena još 2015. godine kada je istoričarka Ketrin Korles rekla da je oko 800 djece u jednoj takvoj ustanovi umrlo i sahranjeno u zajedničkoj grobnici u periodu od 1925. do 1961.

bhrt.ba