Policajci ogorčeni: U Parlamentu BiH odgođeno razmatranje osnovice za obračun plaća

Policajci ogorčeni: U Parlamentu BiH odgođeno razmatranje osnovice za obračun plaća

17
0
SHARE
policajci-ogorceni:-u-parlamentu-bih-odgodjeno-razmatranje-osnovice-za-obracun-placa

Komisija je usvojila zaključak kojim se traži od Ministarstva finansija i trezora BiH da dostavi mišljenje o predloženoj inicijativi

Inicijativa kojom bi se Vijeću ministara BiH nalažilo da donese odluku o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu nije naišla na podršku na jučerašnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, podnio je predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta BiH 23. oktobra 2020. godine na usvajanje Inicijativu kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da na osnovu člana 7. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH donese odluku o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2021. godinu. Inicijativom je zatraženo da minimalan iznos osnovice bude 535,50 KM, koliko je iznosila prije prvog smanjenja 2008. godine.
Osim toga je zatraženo uspostavljanje ekonomskog i socijalnog dijaloga sa sindikatima u institucijama BiH i potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatima.
Zatraženo je također da u skladu sa članom 9. Zakona o štrajku u institucijama BiH, u neposrednim pregovorima sa sindikatom preduzme hitne mjere kako bi postavlјene zahtjeve riješili sporazumno na obostrano zadovolјstvo i korist, kako bi se popravio egzistencijalni status zaposlenih u institucijama BiH.
Komisija je usvojila zaključak kojim se traži od Ministarstva finansija i trezora BiH da dostavi mišljenje o predloženoj inicijativi.
Savez sindikata policijskih organa u BiH pisao je ranije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i ostalim bh. zvaničnicima, napominjući da je rok za usvajanje Odluke o visini osnovice za obračun plate za 2021. davno istekao i da njeno neusvajanje stvara nesigurnost kod uposlenih u policijskim agencijama, prenosi Avaz

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –
Više o Uslovima korištenja…

haber.ba