Uprkos mjerama zabrane: Održano vjenčanje kojem je prisustvalo 7.000 gostiju bez maski

Uprkos mjerama zabrane: Održano vjenčanje kojem je prisustvalo 7.000 gostiju bez maski

15
0
SHARE
uprkos-mjerama-zabrane:-odrzano-vjencanje-kojem-je-prisustvalo-7.000-gostiju-bez-maski

Hasidsko vjenčanje u Brooklynu održalo se “ispod radara” gradskih vlasti. Prisustvovalo mu je 7.000 ljudi bez maski u sinagogi, uprkos ograničenjima zbog pandemija koronavirusa koja je uveo guverner Andrew Cuomo.

Svadba, Jevreji – Faktor

Osmog novembra gomile su se okupile rame uz rame u hramu Jetev Lev u Williamsburgu da proslave svadbu Yoela Teitelbauma, unuka velikog rabina Satmara Aarona Teitelmana.
Kako bi proslava ostala u tajnosti, zajednica je informacije o vjenčanju dijelila samo usmeno, dok su organizatori planirali događaj na način da izbjegnu pažnju medija i vladinih službenika.
Vjenčanju se odazvao veliki broj ljudi, čak i dok se povećavaju brojke zaraženih u gradu i državi, a gradonačelnik Bill de Blasio i Cuomo prijete novim restriktivnim mjerama ako epidemija ne bude vraćena pod kontrolu.
– Zbog trenutne situacije s vladinim ograničenjima, pripreme su vršene tajno i diskretno, kako se ne bi skrenula pažnja stranaca – izvijestio je jidiški list Der Blatt, izdanje sekte Satmar.
Posljednjih sedmica su, dodaju, organizatori neumorno radili kako bi sve uredili na najbolji mogući način.
– Sve obavijesti o predstojećim proslavama prosljeđivane su usmenom predajom, bez pismenih obavijesti, postera na zidovima sinagoge, pozivnica poslanih poštom, pa čak ni izvještaja u bilo kojoj publikaciji, uključujući upravo ove novine – kazao je.
Slike ceremonije pokazuju dvoranu ispunjenu ljudima bez maski, prenosi “Faktor“.
– Sada, nakon što je vjenčanje prošlo, hvala Bogu, nakon što je održano s velikim sjajem i pompom, osjećaji koje svi imamo su: koliko smo privilegirani, koliko je dobar naš dio, kolika je naša sreća da smo zaslužili iskustvo tako slavne noći – napisao je Der Blatt.
Vjerska okupljanja mogu se održavati u zatvorenom, ali moraju se održavati u jednoj sobi i kapaciteta 50 posto. Također se moraju nositi maske i oni koji nisu u istom domaćinstvu moraju održavati fizičku distancu.
Očekivalo se da će ovo vjenčanje privući 10.000 ljudi, ali je plan promijenjen jer su vlasti dobile informaciju o takvim planovima.

NAPOMENA: Video
materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet
servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu
vlasništvo portala Haber.ba i portal
Haber.ba ne
odgovara za njihov sadržaj i autorska
prava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –
Više o Uslovima korištenja…

haber.ba