Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa

Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa

22
0
SHARE
svjetska-banka-osigurala-12-milijardi-dolara-za-borbu-protiv-koronavirusa

Svjetska banka izdvojila je 12 milijardi dolara za kupnju i distribuciju cjepiva protiv koronavirusa te za testove i lijekove za borbu protiv covida-19, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass na sastanku ministara finansija G20 i centralnih banaka.
Novac Svjetske banke namijenjen je za stanovništvo 112 zemalja, rekao je Malpass.
To je dio paketa u iznosu od 160 milijardi dolara koji Svjetska banka namjerava usmjeriti u borbu protiv posljedica pandemije do 30. juna 2021. godine.
“Imamo programe hitnog odgovora na zdravstvene probleme u 112 zemalja i koristimo brzi mehanizam koji sada omogućuje pristup prema 12 milijardi dolara za nabavu i isporuku cjepiva”, rekao je  Malpass.
Dodao je kako Međunarodna finansijska korporacija (dio Svjetske banke) radi na ulaganju dodatne četiri milijarde dolara u proizvodnju i distribuciju cjepiva i sredstava za programe cijepljenja.
Bolest uzrokovana infekcijom koronavirusom izbila je krajem 2019. godine u centralnoj Kini i proširila se na većinu zemalja. To je dovelo do duboke međunarodne ekonomske krize.
Prema prognozi MMF-a, ove će godine svjetska ekonomija pasti za gotovo 4.4 posto, ali bi se iduće godine trebalo oporaviti i rasti za 5.2 posto.
Hina

biznisinfo.ba