Ključni korak ka projektu u Varešu vrijednom milijardu i po KM

Ključni korak ka projektu u Varešu vrijednom milijardu i po KM

23
0
SHARE
kljucni-korak-ka-projektu-u-varesu-vrijednom-milijardu-i-po-km

Kompanija Adriatic Metals PLC dobila je urbanističku dozvolu za područje projekta Veovača (površinski kopovi, postrojenja…) od Federalnog ministarstva prostornog planiranja. Odobrenje odražava snažnu podršku vlade i komercijalnih dioničara.
Proces prijave uključivao je traženje i primanje pozitivnih mišljenja za projekt svih značajnih vladinih institucija (iz oblasti šumarstva, voda, zoniranja, kantonalnih ministarstva, ove i susjendih općina), kao i svih relevantni pružatelja komercijalnih usluga (komunalne usluge, telekomunikacije itd.).
– Ovo je bilo složen postupak dovršen marljivo sa svih strana i popločava put za buduća odobrenja potrebna za izgradnju projekta Vareš – navode iz kompanije.
Dobivši odobrenje Elaborata rezervata, okolišnu dozvolu i urbanističku dozvolu, firma će odmah aplicirati Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i infrastrukture za dozvolu eksploatacije, što je isključivo tehnički usredotočen postupak.
– Uz to, firma sa zadovoljstvom objavljuje da je preliminarna vodna dozvola za područje projekta Rupice (podzemni rudnik i s njim povezana infrastruktura) također zaprimljena od Agencije za vode rijeke Save. Ova dozvola je neophodan korak u postupku dobivanja okolišne dozvole za Rupice, koja je na završnoj reviziji, nakon završetka javne rasprave – kažu iz kompanije.

Direktor Adriatica, Paul Cronin, naveo je da je veoma zadovoljan što je postignut ovaj ključni korak u izdavanju dozvola kroz usku saradnju između bh. tima kompanije i značajnog broja vladinih i komercijalnih čimbenika uključenih u proces.
– Ovo jasno pokazuje snažnu podršku koju imamo sa svih nivoa vlasti u BiH i radujemo se nastavku naše bliske suradnje s vladom, lokalnom zajednicom i komercijalnim dioničarima – kazao je.
Podsjetimo, kompanija Adriatic Metals otkrila je vrijedna nalazišta raznih metala na dva nalazišta u Varešu, Rupice i Veovača, a ukupna vrijednost u samoj kompaniji se procjenjuje na 917 miliona dolara, odnosno oko 1,5 milijardi KM.
Nedavno je najavljeno da kompanija planira investirati do 180 miliona dolara.
J. Polimac

biznisinfo.ba