UN upozorava na najgoru glad u Jemenu u nekoliko desetljeća

UN upozorava na najgoru glad u Jemenu u nekoliko desetljeća

17
0
SHARE
un-upozorava-na-najgoru-glad-u-jemenu-u-nekoliko-desetljeca

Ako izostane brza akcija, mogli bismo izgubiti milione života, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Jemen – Blogspot.com

Jemen je “sada u neposrednoj opasnosti od najgore gladi u svijetu u posljednjih nekoliko desetljeća”, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u saopćenju.
Ovo upozorenje, kojem je prethodilo više UN-ovih apela posljednjih sedmica, dolazi u času kada bi SAD mogao na svoj popis “terorističkih organizacija” uvrstiti pobunjenike Huse, što će dodatno otežati dopremu humanitarne pomoći u Jemen.
“Ako izostane brza akcija, mogli bismo izgubiti milione života”, ističe Antonio Guterres u svom tekstu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.
Čelnik UN-a je indirektno spomenuo američku prijetnju.
“Molim da niko ne donosi mjere koje bi mogle pogoršati ionako katastrofalno stanje”, rekao je Guterres.
Hitno spriječiti katastrofu
Kao razlog pojačane prijetnje gladi generalni sekretar UN-a navodi “drastično smanjenje” finansiranja pomoći koju koordinira UN u usporedbi sa 2018. i 2019. godinom te nestabilnost jemenske valute rijala i zapreke koje zaraćene strane postavljaju humanitarnim djelatnicima na terenu.
“Pozivam sve koji imaju utjecaja da čim prije reagiraju u vezi s ovim pitanjima kako bi se spriječila katastrofa. U protivnom možemo očekivati tragediju ne samo u gubitku života danas, nego i posljedice koje će se neprestano odražavati u budućnosti”, upozorio je.
Ako SAD upiše jemenske pobunjenike na svoj popis, mogli bi biti otežani komunikacija s čelnicima Husa, upravljanje porezima, korištenje bankovnog sistema, isplata plate medicinskom osoblju, kupovina hrane i goriva, ali i pristup internetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –
Više o Uslovima korištenja…

haber.ba