Pojeftinio gas za distributivne kompanije

Pojeftinio gas za distributivne kompanije

18
0
SHARE
pojeftinio-gas-za-distributivne-kompanije

Iz BH-Gasa je saopćeno kako je na bazi kretanja ruske cijene prirodnog gasa, analize trenutnih parametara cijene nafte i naftnih derivata, te analitičkim pristupom ostalim kalkulativnim elementima koji čine cijenu prirodnog gasa formiran prijedlog nove veleprodajne cijene prirodnog gasa.
Na bazi ovako analiziranih kalkulativnih elemenata BH-Gas je formirao prijedlog i uputio materijal na usvajanje prema nadležnim organima i institucijama sa prijedlogom nove veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije od 485 KM/1000 Sm3.
Ovo znači smanjenje od 8,5 % u odnosu na trenutno važeću veleprodajnu cijenu prirodnog gasa koja iznosi 530 KM/1000 Sm3, navode iz ove kompanije. Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa, prema prijedlogu, će biti u primjeni od 01.01.2021.godine.
Istovremeno, napravljena je i procjena troškova grijanja za prosječni stambeni prostor od cca. 80 m2.

– Analiza je napravljena sa primjenjenom novom veleprodajnom cijenom prirodnog gasa i ovim želimo obavjestiti javnost da je cijena prirodnog gasa, sa PDV, na distributivnim sistemima apsolutno konkurenta ostalim energentima, a posebno onim gorivima koji zagađuju zrak. Smatramo da ova konkurentnost prirodnog gasa daje dobru osnovu za prelazak sa čvrstih goriva na prirodni gas – poručili su iz BH-Gasa.
Cijena koja će biti u primjeni od 01.01.2021.godine biće među najnižim cijenama prirodnog gasa za domaćinstva u Evropi.

biznisinfo.ba