Četiri osobe morale su se odreći mandata u njegovu korist: Harisu Zahiragiću...

Četiri osobe morale su se odreći mandata u njegovu korist: Harisu Zahiragiću dodjeljen mandat zastupnika u Skupštini KS

17
0
SHARE
cetiri-osobe-morale-su-se-odreci-mandata-u-njegovu-korist:-harisu-zahiragicu-dodjeljen-mandat-zastupnika-u-skupstini-ks

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dodjelila je Harisu Zahiragiću mandat zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Radikalni Zahiragić dokopao se mandata nakon što je KO SDA Sarajevo “završio” da se jedna zastupnica i čak tri kandidata s liste SDA odreknu svojih mandata u korist Zahiragića.

Da bi Zahiragić bio izabran za zastupnika u Skupštini KS bilo je potrebno prije svega da se zastupnica SDA Samra Ćosović-Hajdarević odrekne mandata. KO SDA Sarajevo, prije zahtjeva upućenog Ćosović-Hajdarević, predlagao je zastupnici Admeli Hodžić da se ona odrekne svog mandata u korist Zahiragića, ali je taj prijedlog Hodžić odbila i ubrzo napustila Klub SDA u Skupštini KS.

CIK BiH je nakon ostavke Ćosović-Hajdarević mandat po automatizmu dodijelio sljedećem kandidatu sa liste, a to je Hazim Bahtanović. Već isti dan Bahtanović je odbio mandat pa je CIK ponovio preceduru i mandat dodijelio idućoj kandidatkinji s liste, odnosno Seniji Milišić.

I ona je kao i Bahtanović odbila mandat pa je CIK BiH donio odluku o dodjeli mandata idućem kandidatu s liste SDA, tj. Senadu Hasanspahiću zvanom Cvrletu, a koji je poznat bh. javnosti iz afere “Asim”.

Tek nakon što je Cvrle odbio svoj mandat CIK BiH je postavio Zahiragića na mjesto zastupnika u Skupštini KS. Zahiragić će zvanično biti “ustoličen” na idućoj sjednici Skupštine KS.

Ovo je klasičan primjer koji dokazuje kako SDA poima demokratske procedure i činjenicu da mandati pripadaju izabranim zastupnicima, a ne strankama čiji su kandidati.

Kada SDA odluči dovesti nekoga podobnog na ministarsko, zastupničkog ili direktorsko mjesto, SDA je spremna pogaziti sve demokratske principe. Jer podoban kadar ključni je prioritet SDA.

I još se čude što su izgubili izbore u Sarajevu.

(PRESS)

pressmedia.ba