Komisija za sigurnost: Deportovati migrante koji budu uhvaćeni u kršenju bh. propisa

Komisija za sigurnost: Deportovati migrante koji budu uhvaćeni u kršenju bh. propisa

19
0
SHARE
komisija-za-sigurnost:-deportovati-migrante-koji-budu-uhvaceni-u-krsenju-bh.-propisa

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo održala je danas sjednicu na kojoj je razmatrana značajno pogoršana sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, pri čemu je posebno istaknut povećan broj nasilnih krivičnih djela počinjenih od strane migranata u kojima se često u pitanje dovodila sigurnost i život građana i građanki našeg kantona.

S tim u vezi, jednoglasno su doneseni sljedeći zaključci:
1. Komisija za sigurnost poziva Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da u skladu sa svojom ekskluzivnom nadležnošću:
a) da neizostavno provodi propisane procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca-migranata u Bosni i Hercegovini, na način da se na njih primjenjuju najmanje jednaki standardi i pravila kao na državljane BiH.
b) da hitno počne primjenjivati postojeće propise za deportaciju migranata koji budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH, uključujući i donošenje novih propisa koji se odnose na ograničenje kretanja u određenom vremenskom periodu, kao i definiranje protokola vezanih za neposjedovanje ličnih isprava ili drugih isprava o identitetu (uključujući sve privremene dokumente koje im izdaju organi BiH).
2. Komisija poziva Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH da zajedno i hitno utvrde raspoložive prostorne kapacitete u BiH, te da izvrše hitno proporcionalno izmještanje migranata iz urbanih naselja na nove lokacije, kako zbog sigurnosnih razloga tako i zbog epidemiološke situacije.
3. Predlaže se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo:
a) da hitno, prioritetno, dosljedno i vjerodostojno primjenjuje sve propise koji se odnose na utvrđivanje identiteta migranata, kao i primjenjuju sve naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje se odnose na ograničenje kretanja, prenosi “Radiosarajevo“.
b) da bez odlaganja intenziviraju akciju pojačane kontrole uočenih pojedinaca i grupa migranata s ciljem otkrivanja posjedovanja hladnog i vatrenog oružja, uz obaveznu kontrolu tih osoba koji se zateknu u periodu ograničenja kretanja tzv. „policijskog sata“.
4. Pozivaju se Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana obavijeste donosioca ovih zaključaka o poduzetim radnjama i mjerama.
U ime članova ove komisije zaključke je potpisao predsjedavajući ovog skupštinskog tijela zastupnik Zvonko Marić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –
Više o Uslovima korištenja…

haber.ba