NOVA NAREDBA: Svi građani Federacije BiH moraju nositi maske na otvorenom

NOVA NAREDBA: Svi građani Federacije BiH moraju nositi maske na otvorenom

22
0
SHARE
nova-naredba:-svi-gradjani-federacije-bih-moraju-nositi-maske-na-otvorenom

08.04.2020., Zagreb – Atmosfera u zagrebacko kasno poslijepodne u sredistu grada obiluje radovima i sanacijama zgrada od potresa te praznim ulicama radi pandemije Covid-19 zaraznog koronavirusa. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

prije 3 sata
Aktuelno, Fojnica

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je vanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera, saznaje Klix.ba.

Nove mjere se u najvećem dijelu tiču zdravstvenog sektora, iako jedna naredba važi i za sve građane FBiH, a to je obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriji cijele FBiH.
Usljed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene Covid-19.
Dakle, prema tom zahtjevu svaka bolnica i klinički centar u ovom bh. entitetu morat će jedan dio svojih kapaciteta preusmjeriti isključivo na liječenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.
Kako saznajemo u FBiH se uvodi i nova vrsta testiranja – antigensko koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprečavati širenje virusa.
Prema dostupnim informacijama riječ je o pouzdanim testovima pomoću kojih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa u kratkom vremenskom periodu. Način uzimanja uzorka je sličan kao kod PCR testa.
Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena, među kojima su gripa i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa.
Svi detalji novih mjera i naredbi bit će poznati u 13:30 sati kada je zakazana konferencija za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo

 Danas oblačno s padavinama
Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prijepodne kiša …

mahalla.ba