Građani pokrenuli online peticiju za smjenu generalnog menadžmenta KCUS-a i Sebije Izetbegović

Građani pokrenuli online peticiju za smjenu generalnog menadžmenta KCUS-a i Sebije Izetbegović

28
0
SHARE
gradjani-pokrenuli-online-peticiju-za-smjenu-generalnog-menadzmenta-kcus-a-i-sebije-izetbegovic

Građani su ogorčeni dešavanjima i stanjem na KCUS-u pokrenuli online peticiju za smjenu generalnog menadžmenta KCUS – a i Sebije Izetbegović.

U peticiji se navodi i traži slijedeće:

Zdravstvo u Kantonu Sarajevo je na najnižem nivou od završetka rata. Pacijenti iz glavnog grada i svih gradova odakle pacijenti dolaze na liječenje u klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) posljednjih pet godina ostali su bez usluga preko 170 specijalista, nekoliko stotina medicinskih sestara, kapacitet je smanjen za 400 stotine kreveta, a ugašeno je niz klinika i medicinskih usluga koje su prije postojale (dječija kardiohirurgija i ortopedija, transplatacije…).  

Od početka pandemije corona virusa generalna direktorica prof.dr. Sebija Izetbegović i njen menadžment zatvorili su klinike za pacijente od ostalih oboljenja pod izgovorom zaustavljanja zaraze. Posljedica je da mi građani – pacijenti od hroničnih i drugih bolesti već mjesecima teško ili nikako ne uspijevamo doći na kontrole, dijagnostiku, terapije izdravlje nam sepogoršava.

Za nastalu situaciju odgovornost snosi isključivo generalna direktorica dr. Izetbegovići njen menadžment. Njihov način upravljanja KCUS-om je opasan po zdravlje i živote građana, a za posljedicu je već ima dodatno narušeno zdravlje hroničnih bolesnika i smrtne slučajeve zbog zapuštanja liječenja.

Mi građani, pacijenti i potencijalni pacijenti u ovom teškom trenutku ugroženosti zdravlja pandemijom corona virusa pozivamo sva udruženja oboljelih od različitih bolesti, pojedinačne pacijente i zdrave sugrađane da nam se pridruže u opravdanim zahtjevima za bolje zdravstvo i otvaranje klinika KCUS-a za građane koji plaćaju njihovo postojanje i funkcionisanje. Zahtjevi su sljedeći:

TRAŽIMO HITNE OSTAVKE GENERALNE DIREKTORICE SEBIJE IZETBEGOVIĆ, ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA KCUS-a I KOMPLETNIG MENADŽMENTA

ZAHTJEVAMO OTVARANJE KLINIKA KCUS-a ZA PACIJENTE KOJIMA JE ZBOG KORONE MJESECIMA USKRAĆENO LIJEČENJE, ORGANIZOVANJE PRIJEMA (TRIJAŽU) NA SVIM KLINIKAMA I USPOSTAVU DAVANJA USLUGA PREMA OBJEKTIVNIM POTREBAMA PACIJENATA, A POSEBNO TEŠKIM HRONIČNIM BOLESNICIMA.

OD VLADE FBIH (ministra zdravstva) KANTONA SARAJEVO I DRUGIH KANTONA OSNIVAČA (ZDK, SBK, BPK, USK) ZAHTJEVAMO, UKOLIKO RUKOVODSTVO KCUS-a NE PODNESE OSTAVKE, DA POKRENU PROCEDURU SMJENE TE IMENOVANJA NOVOG UO I MENADŽMENTA

LINK PETICIJE:

Građani traže od FMZ smjenu generalnog menadžmenta KCUS i SEBIJE IZETBEGOVIĆ

pressmedia.ba