Erdogan: Čelnici Minsk grupe su na strani Armenije i šalju joj oružje

Erdogan: Čelnici Minsk grupe su na strani Armenije i šalju joj oružje

17
0
SHARE
erdogan:-celnici-minsk-grupe-su-na-strani-armenije-i-salju-joj-oruzje

Turski predsjednik Erdogan kazao je da Turska podržava Azerbejdžan u njegovoj borbi za oslobađanje teritorije koju Armenija okupira već skoro tri decenije

Sirnak
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako su čelnice Minsk grupe stale na stranu Armenije i kako je opskrbljuju oružjem, javlja Anadolu Agency (AA).
Turski predsjednik i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Erdogan posjetio je Sirnak, grad na turskoj granici s Irakom i Sirijom u kojem se danas održava kongres regionalnog partijskog rukovodstva.
Ističući kako zagovara i prakticira politiku direktnog kontakta s ljudima širom Turske, Erdogan je kazao da je lako politiku voditi iza zatvorenih vrata u Ankari ili Istanbulu, ali da je prava politika na terenu s narodom. Dodao je da politike koje nemaju narod za konsultanta, rade u interesu i odgovaraju nekim stranim centrima, a ne narodu.
“Podrška naroda nam nikada nije izostala u prevazilaženju izazova i poteškoća na putu razvoja i progresa Turske. Narod je podržao borbu protiv terorista i pučista FETO-a, a podržao je i prvu demokratsku promjenu političkog sistema s parlamentarnog na predsjednički model“, kazao je Erdogan.
Ukazujući na važnost jedinstva cijele nacije, Erdogan je kazao da niko ne može zaustaviti progres ujedinjene i odlučne Turske.
Također je kazao da je najveći neprijatelj države i nacije svako ko zastupa stavove, retoriku i radi na izazivanju podjela u narodu i državi.
“Ova zemlja i narod više ne postupaju kako im drugi kažu, već postupaju u skladu s vlastitim ciljevima“, kazao je Erdogan i dodao kako će otkrivene rezerve plina biti korištene za dobrobit cijelog naroda, a ne za punjenje kasa velikih svjetskih sila.
Komentirajući situaciju u Nagorno-Karabahu, Erdogan je kazao da Turska podržava Azerbejdžan u njegovoj borbi za oslobađanje teritorije koju Armenija okupira već skoro tri decenije.
On je naglasio da su SAD, Rusija i Francuska, kao čelnice Minsk grupe stale na stranu Armenije i kako je opskrbljuju oružjem, bez obzira što je riječ o OSCE-ovoj grupi koja je formirana zarad rješavanja krize na jugu Kavkaza.
“Sinoć je ponovo dogovoreno humanitarno primirje, ali Armenija ga je ponovo prekršila i izvodi napade“, kazao je Erdogan i dodao kako Zapad nijemo promatra te zločine.
Dodao je da Zapadu smeta to što se Turska glasno protivi armenskim napadima na Azerbejdžan.
“Uvijek ćemo dizati glas na nepravdu. Bit ćemo svugdje gdje ima zla kako bi pomogli potlačenim i obespravljenim“, poručio je Erdogan.
Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –
Više o Uslovima korištenja…

haber.ba