Azerbejdžan i Armenija dogovorili novi prekid vatre u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan i Armenija dogovorili novi prekid vatre u Nagorno-Karabahu

13
0
SHARE
azerbejdzan-i-armenija-dogovorili-novi-prekid-vatre-u-nagorno-karabahu

Azerbejdžan i Armenija dogovorili su novi humanitarni prekid vatre u borbama oko Nagorno-Karabaha, koji u ponoć stupa na snagu.Azerbejdžan i Armenija razmijenili su danas optužbe za kršenje primirja, otvaranje vatre i granatiranje civila.

Baku je rekao da je u gradu Gendže u armenskom raketnom napadu ubijeno 13 civila, a ranjeno više od 50, dok je Jerevan optužio Azerbejdžan za nastavak granatiranja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je prije sedam dana posredovao u pregovorima o prekidu vatre, razgovarao je danas telefonom sa armenskim i azerbejdžanskim kolegama i naglasio da primirje treba poštovati, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Vlasti u Nagorno-Karabahu su pozdravile napore kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a, kao i Armenije u postizanju prekida vatre i smanjenju tenzija.

“Nagorno-Karabah ponovo potvrđuje spremnost da održi uslove humanitarnog prekida vatre na recipročnoj osnovi i to prema saopštenju Moskve od 10. oktobra i sporazumima od 17. oktobra”, navodi se u saopštenju.

Minsk grupu predvode Rusija, Francuska i SAD.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da prekid vatre mora biti bezuslovan i da ga obje strane strogo moraju poštovati.

pressmedia.ba