Ugledni epidemiolog za TVSA: Medicinski kadar iscrpljen, angažujte mlade snage

Ugledni epidemiolog za TVSA: Medicinski kadar iscrpljen, angažujte mlade snage

18
0
SHARE
ugledni-epidemiolog-za-tvsa:-medicinski-kadar-iscrpljen,-angazujte-mlade-snage

Pandemija koronavirusa koja u našoj zemlji traje više od sedam mjeseci ozbiljno je ugrozila funkcionisanje zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Izjava uglednog epidemiologa Željka Lera u Dnevniku TVSA da je medicinski kadar iscrpljen je shvaćena kao apel da nadležni hitno angažuju ljekare, medicinske sestre, tehničare i ostale medicinske radnike.

-Kadar nam je medicinski iscrpljen tako da se bojim. Ne samo da nemamo novog kadra, nemamo priliva novog kadra, bojim se da su ovi koji su šest i više mjeseci u punom pogonu da neće moći naći snage da se nastave boriti. Stoga, moj savjet i moja preporuka da se aktiviraju mlađe snage. Imamo studenata završnih godina medicine, imamo zdravstvenih radnika koji su na birou rada, na zavodu za zapošljavanje. Sve to treba aktivirati. Iznaći sredstva da se ti ljudi finansiraju ali da stvarno uskoče, da pomognu, jer mnogi od mojih kolega su na kraju snaga“, kazao je  dr. Željko Ler, epidemiolog.

 To potvrđuju i uposlenici Domova zdravlja koji pozivaju građane da ne dolaze u domove zdravlja zbog terapija koje se mogu produžiti i telefonskim pozivom. Međutim, sada je zbog preopterećenosti problem i uspostava kontakta.

 Doktor Dragan Stevanović preporučuje da se studenti medicine i učenici srednjih medicinskih škola više angažuju u zdravstvenim ustanovama kroz praksu. Poručuje da treba dozvoliti njihovo prisustvo u zdravstvenim ustanovama, jer su svi oni onog trenutka kada su odlučili da budu medicinski radnici preuzeli na sebe i rizik posla koji žele da rade.  

Amer Martinović, TVSA

Pogledajte kompletnu priču