Kod Fojničanina Mustafe Karkića sve uspijeva: Mrkve od kilogram nisu rijetkost

Kod Fojničanina Mustafe Karkića sve uspijeva: Mrkve od kilogram nisu rijetkost

18
0
SHARE
kod-fojnicanina-mustafe-karkica-sve-uspijeva:-mrkve-od-kilogram-nisu-rijetkost

prije 8 sati
Aktuelno, Fojnica

Svake srijede na fojničkoj zelenoj pijaci srećemo nasmijano lice Mustafe Kaekića, uvijek spremnog da ponoano pozira sa svojim domaćim poljoprivrednim proizvodima.
Mustaf je rođen 1966. godine u Tesliću i do rata je radio u Republici Sloveniji.
Vihor rata ga je doveo u Fojnicu hdje upoznaje suprugu Eminu i s kojom je dobio sina Rasima.
Na pitanje kako se počeo baviti poljoprivredom, Mustafa nam govori da je početak bio težak.
“Žena radila u Reumalu, a plata mala bila, odlučimo da počnemo sa sijanjem krompira i kupusa, a sjemena nam slaba bila. Snalazili smo se kako smo znali i umjeli. Kasnije smo počeli i sa sadnjom mrkve, cvekle, luka, buranije, ali nam je posao procvjetao kada smo počeli sadoti špinat. Tako da i sada sve sadimo, ali je prioritet na krompiru i špinatu” – govori nam Mustafa.
Mustafa sa mrkvom od 800 grama iz svog poljoprivrednog dobra
“Jedno vrijeme smo svoje proizvode plasirali Zavodu “Drin” i “Reumalu”, ali sam vidio da dolaze teža vremena pa smo morali proširiti prodaju” – dodaje Mustafa.
Mustafa nam govori i da ništa ne bi mogao bez pomoći supruge Emine i sina Rasima, a i da svastike i zetovi pristignu upomoć kada se ima previše posla.
Također, kaže da ima fantastičnu ekipu koja mu pomaže u berbi i kojima je mnogo zahvalan pa kada sve završe, naprave i fino druženje.

Danas Mustafa većinu svojih proizvoda plasira i prodaje u Sarajevu i kaže nam da kada bi mogao još proizvesti i to bi plasirao jer zadovoljan kupac se uvijek vraća.
Mustafa nam je za kraj i možda kazao formulu uspjeha za poljoprivrednika.
“Dobra zemlja, dobro sjeme, dobra volja i dobra radna snaga će dati uspjeh. Ako nema samo jednog od toga četvero, nema ništa od posla” – zaključuje Mustafa.

Pročitajte i ovo

Predsjedništvo BiH otkazuje sve svoje aktivnosti
Nakon što je objavljeno da su dva visoka politička funkcionera u BiH, Bakir Izetbegović i …

mahalla.ba