Bisera Turković: “Svjetska banka i MMF važni partneri BiH na reformskom putu”

Bisera Turković: “Svjetska banka i MMF važni partneri BiH na reformskom putu”

20
0
SHARE
bisera-turkovic:-“svjetska-banka-i-mmf-vazni-partneri-bih-na-reformskom-putu”

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je učestvovala na videosastanku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Anadolu Agency (AA).

Bisera Turković – Avaz.ba

U obraćanju, Turković je kazala da BiH cijeni predanost MMF-a i Svjetske banke na razvijanju i usmjeravanju podrške najugroženijim grupama i revitalizaciju ekonomija širom svijeta te podršku firmama da izbjegnu ekonomsku štetu i produbljivanje finansijske krize.
Naglasila je da je globalna pandemija COVID-19 pokazala da se nijedna zemlja ne može izolovati od drugih te istakla da je MMF potaknuo zdravstvenu potrošnju i povećao nabavku medicinskih uređaja u BiH, ali i drugim zemljama u svijetu.
Turković je, između ostaloga, kazala i da se BiH oslanja na MMF i Svjetsku banku, kao važne partnere u nastavku pružanja podrške na reformskom putu. Istakla je da se sada potrebno usredotočiti na definisanje prioriteta saradnje s MMF-om i Svjetskom bankom, izvan odgovora na hitne slučajeve pandemije COVID-19.
“Svakako razumijemo da moramo usmjeriti naše interne procedure kako bismo omogućili bržu ratifikaciju projekata. Nadamo se da ćemo vrlo brzo moći započeti ovaj novi ciklus i razgovore s vašim timom”, kazala je ministrica Turković te potvrdila da su vlasti u BiH spremne organizovati idući sastanak u Sarajevu, koji će dodatno ojačati saradnju sa MMF-om i Svjetskom bankom.
Na sastanku je, između ostaloga, kazano da COVID-19 nije jedini izazov, te da je potrebno pažnju obratiti i na druge vrste socijalnih i političkih kriza. Naglašeno je da je Svjetska banka podržala 111 zemalja tokom krize, fokusirajući se na socijalnu zaštitu, održive investicije, klimatske promjene i pomoć privatnom sektoru.
Također, Svjetska banka se fokusirala i na razvoj vakcina, ali i stvaranje prilika za ublažavanje odlaska mladih obrazovanih ljudi iz zemalja u razvoju, zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –
Više o Uslovima korištenja…

haber.ba