Proizvođači mlijeka traže zaštitu i uvođenje prelevmana i carina na uvoz

Proizvođači mlijeka traže zaštitu i uvođenje prelevmana i carina na uvoz

20
0
SHARE
proizvodjaci-mlijeka-traze-zastitu-i-uvodjenje-prelevmana-i-carina-na-uvoz

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac istakao je da je neophodno zaštititi domaće proizvođače mlijeka uvođenjem prelevmana na uvoz mlijeka, te na taj način doprinijeti i da se prevaziđu negativne posljedice epidemije virusa korona u ovoj oblasti.
Usorac je upozorio da je perspektiva razvoja ove oblasti loša, jer 20 miliona litara mlijeka stoji na lageru u mljekarama.
“U mljekarama tvrde da će to uspjeti prevazići, ali bojim se da će se te zalihe povećavati, jer je uvoz mlijeka iz Evrope u BiH slobodan, dolazi ovamo po nižim cijenama i obara cijenu mlijeka domaćih proizvođača”, rekao je Srni Usorac.
On je pojasnio da proizvođači mlijeka u Evropi imaju velike premije, što im omogućava da u BiH izvoze mlijeko po veoma niskim cijenama.
Usorac je naveo da je trenutno proizvodna cijena mlijeka u Republici Srpskoj na minimumu, te da farmeri neće moći podnijeti dalje smanjenje.
“Zbog toga bi trebalo uvesti prelevmane i carine na mlijeko, kako bi to dalo efekte. Nama nije problem izvoz, nego to što mlijeko uvozimo bez ikakvih dažbina”, rekao je Usorac.
On je naveo da mljekari u Republici Srpskoj godišnje proizvedu između 110 i 115 miliona litara mlijeka, dok članovi Udruženja proizvedu oko 40 miliona litara.
“Građani treba da se okrenu domaćoj proizvodnji, jer se ne može porediti kvalitet našeg i mlijeka koje uvozimo iz inostranstva”, rekao je Usorac.

biznisinfo.ba