Nikšić: Hoće li Izetbegović zbog insistiranja na Osmici isporučiti OSA-u Miloradu Dodiku

Nikšić: Hoće li Izetbegović zbog insistiranja na Osmici isporučiti OSA-u Miloradu Dodiku

16
0
SHARE
niksic:-hoce-li-izetbegovic-zbog-insistiranja-na-osmici-isporuciti-osa-u-miloradu-dodiku

Ukoliko se pokrenu krivični postupci protiv direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića direktor OSA BiH morat će po sili zakona biti smijenjen. U tom slučaju dužnost vršitelja dužnosti direktora OSA BiH preuzet će zamjenik direktora OSA BiH kojeg predlaže Milorad Dodik, piše PRESS.

Uprkos tome što je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića u kojoj je i zvanično osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, SDA i SNSD predložili su da se Mehmedagić ponovo izabere za direktora OSA BiH.

U istom paketu trebao Risto Zarić, na prijedlog SNSD-a, trebao bi biti izabran za zamjenika direktora OSA-e. U slučaju da se pokrenu krivični postupci protiv Mehmedagića, ukoliko bude reizabran, upravljanje OSA-om preuzeti će Zarić iz SNSD-a.

“Zakon o OSA-i je vrlo decidan i kaže da je razlog za razrješenje direktora i zamjenika direktora ukoliko se protiv njih pokrene krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, odavanja službene tajne i još nekih djela. Moje pitanje je vrlo otvoreno. Ukoliko Vijeće ministara imenuje gospodina Mehmedagića, a priča se o tome da su pokrenuti određeni postupci i podnesene krivične prijave, ukoliko dođe do potvrde krivične prijave i otvaranja postupka, a to je razlog za njegovu smjenu, hoće li Bakir Izetbegović i SDA zbog toga isporučiti i OSA-u SNSD-u i Miloradu Dodiku”, rekao je predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH Nermin Nikšić.

(PRESS)

pressmedia.ba